7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 7. Ünite : Küresel Bağlantılar - Ekonomiye Yön Veren Kuruluşlar - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Gücünü ve Potansiyelini Keşfet” Türkiye logosunun tasarımında kilim, halı, el sanatları, mimari gibi kültürel değerlerimizde kullanılan motiflerden esinlenilmiştir.
Gücünü keşfet mesajı veren logo kendi içimizde var olan farklılığı tutma manasına gelmektedir. Logoda kullanılan turkuaz renk ise açık iletişim ve düşüncenin açıklığını ifade eder.
Türkiye’nin bu logosu ile ilgili;
I. Hazırlanmasında kültürel öğelerden yararlanılmıştır.
II. Dünyadaki Türkleri tek bir yönetim altında birleştirmek amacıyla hazırlanmıştır.
III. Türk milletinin içinde var olan unsurları ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır.
G 20: Uluslararası alanda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin temsil edilmesi amacıyla 1999 yılında kurulmuştur. Kuruluşa üye olan ülkeler arasında Rusya Federasyonu, AB, ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Endonezya, Avustralya, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve Türkiye yer almaktadır. Kuruluş dünya ticaretinin % 90’ını temsil etmesi açısından önemlidir. Türkiye 2015 yılında G 20 zirvesine Antalya’da ev sahipliği yapmıştır. Organizasyon “Liderler Zirvesi" ile sona ermiştir.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8): Türkiye’nin daveti üzerine Bangladeş, Malezya, İran, Pakistan, Endonezya, Mısır ve Nijerya Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul merkezli olarak kurulmuştur. Kuruluşun amacı üye devletlerin ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve artırmaktır.
Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) : Karadeniz, Kafkasya ve Orta Asya’da bulunan ülkeler arasında ulaşımı geliştirmeyi amaçlayan uluslararası bir örgüttür.
Bu infografikte yer alan bilgilere göre KEİ ile ilgili;
I. Kurulma amacı nedir?
II. Yıllık toplanma periyodu nedir?
III. Örgüte üye olan devletler hangileridir?
IV. Örgüt başkanlığı neye göre belirlenmektedir?
Avrupa Birliği (AB) : Avrupalı devletler arasında iş birliğini artırmak amacıyla 1958 yılında kurulmuş olan uluslararası bir kuruluştur. Avrupa Birliğinde, doğanın korunması, eğitim, sosyal politika, gıda güvenliği, taşımacılık, tüketici hakları, bilim ve teknoloji ile ilgili farklı alanlarda politikalar üretilmektedir. Kuruluş, üye devletlerin vatandaşlarına iş imkânları oluşturulması için çalışmalar yürütmektedir. Türkiye, 31 Temmuz 1959 tarihinde Avrupa Birliğine ortaklık başvurusunda bulunduysa da üyelik süreci hâlâ devam etmektedir.
Kara ve deniz komşuları olan Türkiye, dünyada sözü geçen bir devlet olabilmek amacıyla öncelikli olarak yakın çevresindeki komşu ülkeler ile sonrasında ise diğer ülkeler ile olan ilişkilerini geliştirmeye çalışmaktadır. Türkiye ilişkilerini geliştirmek amacıyla uluslararası kuruluşlara üye olmuştur. Böylece Türkiye’nin yeni pazarlara açılması kolaylaşmış ve iş birliği yaptığı ülkeler ile olan ilişkileri gelişmiştir.