6. Sınıf Sosyal Bilgiler 4. Ünite : Bilim ve Teknoloji hayatımızda - Emeğe Saygı Duyuyorum Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Patent, buluş sahibinin buluşu belirli bir süre için kullanması, üretmesi, satması ya da ithal etmesi gibi çeşitli hakların olduğuna dair resmi belgedir. Teknik ya da bilimsel bir buluşun kime ait olduğunu gösterir.
Buna göre patent ile;
I. Buluşların izinsiz kullanıma karşı yasal korumaya alır.
II. Buluş sahibinin ekonomik hakları koruma altına alınır.
III. Korsan üretimler tamamen sona erer,
Korsan ürün, sahibinden izin almaksızın, orijinal bir fikir veya sanat eserinden, doğrudan veya dolaylı şekilde çoğaltma yapılarak elde edilen ürünleri ifade eder. Telif hakları ihlâli 1886 tarihli Bern Sözleşmesinden bu yana korsanlık olarak adlandırılmaktadır.
Oluşturulan yeni bir eser ya da buluşun patenti veya telif hakkı mutlaka alınmalıdır. Eğer telif veya patent hakkı alınmazsa eser ya da buluş başkası tarafından taklit edilebilir, kullanılabilir hatta sahiplenilebilir.
Telif ve patent hakkı ile ilgili;
I. Telif, fikir düşünce ya da sanat eserlerini meydana getiren kişiye aittir.
II. Patent, bir bilimsel icat veya buluş yapan kişiye aittir.
III. Telif ve patent hakları sınırsız ve süresiz kullanıma sahiptir.
Ülkemizde marka, patent ve tasarım haklarının korunmasından sorumlu, yapılan buluşların ve üretimin kime ait olduğunun belirlenmesi için telif işlemlerinin takip edilmesinden sorumlu kurumdur.
Fikir ve sanat eserlerinin izinsiz çoğaltılmalarının ve taklit edilmelerinin önlenmesi amacıyla; fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmış nüshaları ile süreli olmayan yayınların üzerine yapıştırılan, sökülmesi halinde parçalanan ve yapıştırıldığı malzemenin özelliğini kaybettiren nitelikte güvenlik şeridi içeren holografik özellikli bir güvenlik etiketini veya dijital olarak üretilen güvenlik etiketini ifade etmektedir. Sinema ve müzik eserleri, bilgisayar oyunları ile süreli olmayan yayınlar için uygulaması zorunludur.
Edebiyat, müzik, sinema gibi sanat dallarında meydana getirilen eserlerin yayımlanma, gösterime çıkarma, sahnelenme gibi haklarının eser sahibine verilmesine telif hakkı denir. Bu tip ürünlerin ülkemizde telif haklarına aykırı bir şekilde korsan olarak üretilip satıldığı da görülmektedir fakat korsan ürün satın almak yasal olmayan bir ticarettir.
Satın alınan bir ürünün orijinal ve yasal olup olmadığını;
I. Eserde © işaretine,
II. Eserin üzerindeki bandrole,
III. Eserin basım yılının güncelliğine