12. Sınıf: Türk Dili Edebiyat - 3. Ünite: Şiir - Fecriati Şiiri Test Soruları - Test Çöz - 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Biz edebiyat ve bilimin gelişmesine çalışacak, halkın sanat ve edebiyat alanındaki bilgisini artıracak, Batı’nın önemli eserlerini çevirecek, üyelerimizin yapıtlarını içeren bir kitaplık kuracaktık. Bu çerçevede Fransız edebiyatını örnek aldık, bizden öncekiler gibi süslü ve sanatlı bir dil kullandık. Serbest müstezadı geliştirerek kullandık. Ancak hedeflerimize ulaşamadan, sanat ve edebiyatta tam bir birlik oluşturamadığımız için kısa sürede dağıldık.
Bir gamlı hazânın seherinde
Isrâra ne hâcet yine bülbül?
Bil, kalbimizin bahçelerinde
Cân verdi senin söylediğin gül!
Savrulmada gül şimdi havâda,
Gün doğmada bir başka ziyâda...
Fecriâtî'nin şiirimizdeki en önemli temsilcisidir. Şiirlerinde sembolizmin etkisi hâkimdir. “Sanat sanat içindir.” görüşünden hareketle süslü ve sanatlı bir dili vardır. Tabiat ve aşk temalarına sıklıkla yer veren şairin, aruz vezni tercihidir. Kendisini çirkin bulan şair, bu düşüncesinin de etkisiyle hayattan, realiteden kaçıp uzak diyarlara haya! âlemine sığınma arzusu ile doludur. Gündüzden ve güneşten nefret eden şairde hâkim olan tema akşamdır. Bütün şiirleri Piyale ve Göl Saatler; adlı kitaplarda toplanmıştır.
Dünküler daha manasız bir “salon edebiyatı" ortaya koymuşlardı. Bugünkülerin yegâne meziyeti “dünküler” namını verdikleri kendilerinden öncekileri tamamıyla değilse bile nispeten anlamış olmalarıdır. Fakat henüz kendileri de yeni bir şey yapmamışlar ancak beğenmedikleri dünkülerin yapay eserlerini sayfa sayfa tekrar etmişlerdir. Dünküler en kullanılmayan kelimeleri eski sözlük sayfaları arasında bularak bir başarıymış gibi dile katmaya çalışırlardı bugünküler sadece bu münasebetsizliği taklit etmediler.
Bir Acem bahçesi bir seccade
Dolduran havzı ateşten bâde!
Ne kadar gamlı bu akşam vakti!
Bakışın benzemiyor mutade!
Bu dizelerde şair, dış dünyayı olduğu gibi değil, kendisinin duyduğu gibi anlatmıştır. Şair, bu şiirinde renkleri, çeşitli ruh hâllerinin bir ifadesi olarak kullanmıştır.
I. Fransız şairlerden etkilenmişlerdir.
II. Şiirlerinde sadece aruz ölçüsünü kullanmışlardır.
III. Sanat için sanat anlayışını benimsemişlerdir.
IV. Hem manzum hem de nesir alanında eserler vermişlerdir.
V. Fecriati topluluğunda yer almışlardır.