10. Sınıf: Tarih - 5. Ünite: Dünya Gücü Osmanlı - Fetih ve Fatih Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Tarih öğretmeni, Ömür’e ödev olarak “ İstanbul’un fethinin Osmanlı Devleti’ne etkileri konusunda beş slogan çalışmasını vermiştir. Ömür hazırladığı ödevde sloganlardan beşini yazmış ancak öğretmeni bunlardan birinin yanlış olduğunu belirtmiştir.
Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde; Sırbistan, Mora Yarımadası, Eflak, Bosna, Boğdan, Arnavutluk ve Otranto’da Osmanlı hâkimiyeti sağlanmıştır.
İstanbul’un fethinden sonra İtalya’ya giden bazı bilim insanları orada eski Yunan ve Roma eserlerini inceleyerek Rönesans hareketlerinin başlamasına katkıda bulunmuşlardır.
İstanbul’un fethi konusunu işleyen Elif Öğretmen öğrencilerine “İstanbul, Osmanlı Devleti tarafından fethedilmeseydi, dünya tarihinde hangi gelişmeler gecikmeli olurdu?” sorusunu yöneltmiştir.
Öğrencilerden bazıları ise aşağıdaki cevapları vermiştir:
I. Coğrafi Keşifler'in yapılması,
II. Rönesans hareketlerinin gerçekleşmesi,
III. Avrupa’da feodalitenin zayıflaması,
IV. Fransız İhtilali’nin gerçekleşmesi
II. Mehmet, İstanbul kuşatmasıyla ilgili Bizans’a, denizden gelebilecek her türlü yardımı önlemek ve deniz yolu güvenliğini sağlamak için tedbirler almıştır.
Bu tedbirlere;
I. Rumeli Hisarı’nın yaptırılması,
II. Gelibolu’daki donanmanın tamir ettirilmesi,
III. Rumeli Beylerbeyliğinin kurulması
Bir tarihçi: “Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethetmek istemesinin nedenlerinden birisi de Bizans’ın belli dönemlerde Osmanlı Devleti’ne karşı belli çevreleri kışkırtmasıdır.” demiştir.
Tarihçinin bu sözünü Bizans’ın;
I. Haçlılar,
II. Türk beylikleri,
III. Şehzadeler
İstanbul’un fethi sonucunda Fatih Sultan Mehmet, Hahambaşı, Ortodoks ve Ermeni patriklerini İstanbul’a getirmiş, Ortodoks tebaaya, örfi alanda Bizans hukukunun uygulanmasına devam etmiştir.