10. Sınıf: Tarih - 5. Ünite: Dünya Gücü Osmanlı - Fetih ve Fatih Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Fatih Sultan Mehmet: Akşemseddin, Molla Güranî, Molla Hüsrev gibi büyük bilginlerden dersler almış; yabancı dillere, dinî ilimlere, matematik, tıp ve edebiyata karşı özel bir ilgi duyarak yetişmiş; memleketin imar ve inşasında üstün bir gayret göstermiştir.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra şehrin imar edilmesi ve nüfusunun artırılması faaliyetlerine girişmiştir.
Fatih Sultan Mehmet’in bu uygulamayla;
I. İstanbul’un sosyoekonomik yapısını canlandırma,
II. Haçlı Seferlerinin düzenlenmesini önleme,
III. Boğazlarda ticari faaliyetlere başlama
İstanbul’un fethi sonucunda Osmanlılar tarafından şehre gelen yollar ve köprüler tamir olunmuş, Kapalıçarşı’nın çekirdeği olan Büyük Bedesten’in inşasına başlanmıştır. Bunların dışında imarethane, çeşme, han, hamam, cami, medrese gibi tesisler yapılmıştır.
İstanbul ………. önemi nedeniyle tarih boyunca hemen hemen her milletin ilgisini çekmiştir.
İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, duyurduğu fermanla halkı dinî ve sosyal hayatta serbest bırakmış, şehirden kaçanların dönmesini istemiş, Rum Ortodoks Patrikhanesinin devamına izin vererek yönetimi altına aldığı Ortodokslara din ve vicdan hürriyeti tanımıştır.
II. Mehmet’in fetih için yaptığı hazırlıklar karşısında Bizans Hristiyan dünyasından Haçlı Seferi düzenlemesini istemiştir. Bunu değerlendirmek isteyen papa, Ayasofya’da Ortodoks ve Katolik mezheplerinin birleştirilmesi için bir ayin düzenletmiştir. Bu durum karşısında halk adına Grandük Notaras “İstanbul'da Latin külahı görmektense Türk sarığı görmek evladır.” diyerek tepkisini ortaya koymuştur.
İstanbul'un fethinde Çandarlı Halil Paşa, kuşatma uzarsa Avrupa'dan yardım geleceğini söyleyerek Bizans'la antlaşma yapılmasını savunmuştur. Fakat Molla Gürani, Akşemseddin ve Zağanos Paşa bu fikre karşı çıkarak muhasaranın devamına destek vermiştir.
Osmanlı Devleti’nde, İstanbul’un fethiyle ilgili yapılan istişarede bazı devlet adamları II. Mehmet’e, İstanbul surlarının sağlamlığı ve Bizans'la yapılacak bir savaşın tehlikeli olacağını öne sürmüştür.
Gazeteci:
- İstanbul, tarihte birçok kez kuşatılmasına rağmen bu kuşatmaların sonuçsuz kalması, şehrin hangi özelliklerinden kaynaklanmaktadır?
Tarihçi:
- Bu durumda şehrin, .
Bu konuşmada boş bırakılan yere,
I. güçlü surlarla çevrili olması etkili olmuştur
II. Anadolu ve Rumelihisarı’nın yapılması etkili olmuştur
III. denizlerle çevrili olmasının büyük payı olmuştur