10. Sınıf: Tarih - 5. Ünite: Dünya Gücü Osmanlı - Fetih ve Fatih Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u fethetme girişimleri karşısında Bizans, Haliç’in girişini kalın zincirlerle kapattırmış, surları güçlendirmiş, Papa ve Macarlardan yardım istemiştir.
Fatih Sultan Mehmet Rum soyluların ve Hristiyan vassalların çocuklarına idari görev vermiştir.
II. Mehmet’in fetih için yaptığı hazırlıklar karşısında Bizans Hristiyan dünyasından Haçlı Seferi düzenlemesini istemiştir. Bunu değerlendirmek isteyen papa, Ayasofya’da Ortodoks ve Katolik mezheplerinin birleştirilmesi için bir ayin düzenletmiştir. Bu durum karşısında halk adına Grandük Notaras “İstanbul'da Latin külahı görmektense Türk sarığı görmek evladır.” diyerek tepkisini ortaya koymuştur.
Bir tarihçi İstanbul’un fethiyle ilgili olarak “Bu durum Avrupa’daki derebeyliklerin yıkılmasına zemin hazırladı." demiştir.
Caner Öğretmen, “Çünkü İstanbul, coğrafi konumu itibariyle önemli deniz ve kara yolları üzerinde bulunmaktadır. Tarihî seyir içerisinde bu şehir, ticaret yollarının kesiştiği bir merkez hâline gelmiştir. Ayrıca İstanbul’un Karadeniz ve Akdeniz kültürlerini birleştiren bir boğaza sahip olması, şehre ayrı bir önem kazandırmıştır.” demiştir.
İstanbul’un fethi öncesinde II. Mehmet, Bizans ve Sırplara bazı tavizler vermiş, Venedik'le yapılan antlaşmayı yenilerken, Macarlarla üç yıllık bir mütareke yapmıştır.
İstanbul’un fethinde;
II. Mehmet, İstanbul’un fethi öncesinde ilk olarak Karamanoğulları ile anlaşmış, Anadolu Hisarı'nın karşısına Rumeli Hisarı’nı (Boğazkesen) yaptırmıştır.