7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 5. Ünite : Üretim, Dağıtım ve Tüketim - Geleceğin Senin Ellerinde - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Uygun meslek seçiminde izlenecek basamaklar aşağıda karışık olarak verilmiştir.
1 Mesleklerin tanınması
2 Kişinin kendini tanıması
3 Edinilen bilgilerin değerlendirilmesi
4 Mesleki eğitim hakkında bilgi edinilmesi
Günümüzde yapılan bazı mesleklere gelecekte ihtiyaç duyulmayacak, kendiliğinden yok olacaktır. Ancak doktorluk, hemşirelik, öğretmenlik, çiftçilik gibi mesleklere gelecekte de ihtiyaç duyulacaktır. Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeni meslekler ortaya çıkmaktadır. Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmedeki değişim seçeceğimiz meslekleri de etkilemektedir.
Gençlere üniversite tercihi yaparken genelde geleceğin mesleklerine yönelik tercihler yapması önerilmektedir. Bu mesleklerden birisi de “Yazılım Mühendisliğidir”
Bu meslek; tasarım geliştirme, Genel Ağ sitesi oluşturma, bilgisayar yazılımı ve uygulaması gibi çalışmaları kapsar. Kodlama eğitimi almak, yazılım mühendisliği için ilk adım sayılabilir. Bu eğitimde kodlar, sayı ve komutlar aracılığıyla istediğiniz
programı elektronik ortamda yapmanızı sağlar. Tasarım ve
mantık yürütme yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına
ilgi duyan, dikkatli, sabırlı, kendini sürekli yenileyen kişilerin
seçebileceği bir meslektir. Üniversitelerin mühendislik fakülteleri yazılım mühendisliği bölümünden mezun olanlar,
bu mesleği yapar. Uzay ve savunma teknolojileri, e-devlet,
bankacılık, otomotiv, robotik, yapay zekâ gibi alanlar iş olanakları arasında yer alır.
insanlar yaptıkları mesleklerde başarılı olmak isterler. Bunun için daha mesleğe başlamadan önce doğru bir tercih ve planlama yapılmalıdır. Öncelikle seçeceğimiz mesleğin günümüz şartlarında ihtiyaç duyulan bir meslek olup olmadığını, gelecekte mesleğin önemi zamanla azalır mı yoksa artar mı?” bunları iyi bilmeliyiz.
Ayça, küçük yaşlarından itibaren şarkıcı olmayı çok istemektedir. Sürekli sevdiği şarkıcıların şarkılarını dinlemekte ve onlar gibi şarkı söylemeye çalışmaktadır. Hatta okul dışında bu alanda kurslara giderek hem ses hem de enstrüman eğitimi dahi almıştır. Bir ara televizyonlarda yapılan ses yarışmalarına da katılmış ancak hepsinde de elenmiştir. Genel olarak da kendisine enstrüman çalmada çok iyi olduğu ancak sesinin şarkı söylemeye uygun olmadığı bu alanda uzman insanlar tarafından ifade edilmiştir.
Meslek seçiminde ilgi, istek ve yetenekler önemli olduğu gibi bazı mesleklerde fiziksel yeterlilik de aranmaktadır. Bu yüzden bazı meslekleri yaparken kişilerin fiziksel özelliklerine de dikkat edilmektedir.
Konfüçyüs’ün bir sözü vardır; “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.” demiştir.
Meslek seçimi yapacağımız zaman kendimize “Diğer kişilerden farklı ve daha iyi yaptığım şeyler nelerdir, hangi konularda kendimi yeterli görüyorum?” gibi soruları sorarak bunun cevabını bulmalı ve bulduğumuz cevapları meslek seçiminde kullanmalıyız.
Meslek seçimi konusunda gerçekçi ve doğru karara ulaşabilmek için öncelikle kendimizi tanımalıyız. Bu amaçla kendimize bazı sorular sormalıyız. “Neler yapabilirim?” ve “Neler yapmaktan hoşlanırım?” soruları da bu sorular arasında yer alır.
İnsanlar henüz küçük yaşlardan itibaren “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna muhatap olmaya başlarlar. İlk zamanlarda verilen yanıtlar genelde anne-baba ya da çocuğun kendisine rol model aldığı bir kişi ya da sanal bir karakter olabilir. Ancak insanlar zamanla çevresindekilerin de etkisi ve yönlendirmesi ile meslek arayışı içine girer. Küçük yaşlarda da olsa pek çok insan artık yok olmuş ya da yok olmak üzere olan bir mesleği söylemeyiz. Tercih edileceği söylenen mesleklerin çoğu günümüzde yapılmakta olan ve gelecekte de önemli olacağı düşünülen mesleklerdir.