10. Sınıf: Tarih - 5. Ünite: Dünya Gücü Osmanlı - Gücünün Zirvesinde Osmanlı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir tarih öğretmeni, Osmanlı - Safevi ilişkilerini anlatırken şu bilgiyi vermiştir: “ ilk Osmanlı-Safevi antlaşması olan bu antlaşma, Tebriz ve Bağdat’ın Osmanlılarda kalmasını sağlamış, İran’la imzalanacak daha sonraki antlaşmaların da temelini oluşturmuştur.”
XVI. yüzyılın ilk başlarında Avrupa orduları iaşe ve lojistik kaynakları ile hareket kabiliyeti bakımından Osmanlı ordusu ve boy ölçüşebilecek durumda değildi.
Dönemin tarihçilerinden Celalzade Mustafa Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman’ın bilhassa üç özelliğine vurgu yapmıştır. Bunlar;
adaletli olması,
halkını koruyarak onları velinimet bilmesi,
cihanşümul bir fatih vasfına sahip olmasıdır.
Bir tarih belgeselinde, “Osmanlı ordusunun 29 Ağustos 1526’da Macar ordusunu böylesine bir hezimete uğratmasıyla Macar Krallığı tarih sahnesinden silinmiştir.” denilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi konusunu anlatan Öykü Öğretmen şöyle demiştir: “Böylece Mısır ve İstanbul yolu üzerindeki önemli bir engel ortadan kalkmış oldu. Her şeyden önemlisi buranın alınmasıyla Akdeniz'e yönelik yapılacak harekâtlar için de yeni bir askerî merkez oluştu.”
Öğrenci: ………………….
Öğretmen: Kanuni Sultan Süleyman doğrudan Viyana'yı hedeflemeyen bu askerî harekâtıyla Macar topraklarındaki Osmanlı hâkimiyetini sağlamlaştırmayı ve Şarlken'e gözdağı vermeyi amaçlamıştır.
Osmanlı Devleti, doğuda ve batıda aynı anda savaşa girmekten kaçınmıştır. Ancak Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde, zaman zaman bu politika değişmiş ve Osmanlı Devleti, aynı anda birden çok cephede savaşmıştır.