10. Sınıf: Tarih - 5. Ünite: Dünya Gücü Osmanlı - Gücünün Zirvesinde Osmanlı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde;
I. Mohaç Savaşı,
II. I. Viyana Kuşatması,
III. Almanya Seferi
İstanbul Antlaşması’nda (1533) “Protokolde Avusturya Arşidükü Ferdinand, Osmanlı sadrazamına eşit olacaktır.” maddesi yer almıştır.
Bir tarih öğretmeni dersinde öğrencilerine: “Martin Luther’in başlattığı Protestanlık hareketinin, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki ilerleyişi üzerindeki etkileri nelerdir?” sorusunu sormuştur.
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde düzenlenen Irakeyn Seferi'yle (1534-1535) Bağdat ve civarında Osmanlı hâkimiyeti başlamış, burada beylerbeylik kurulmuş, Basra-Bağdat-Halep ticaret yolunun denetimi sağlanmıştır.
Mohaç Savaşı (1526) hakkında Vakanüvis Solakzade “Güya yedi göğün yıldızları bir yere toplanmış gibi oldu. Âlem ruşen edip vadiyi bir gül bahçesine çevirdiler." demiştir.
Yaşadığı çağda Avrupa’da Kanuni Sultan Süleyman; “Muhteşem” veya “Büyük Türk” olarak isimlendirilmiştir.
Safevi Hükümdarı Tahmasb’ın, Şarlken ve Ferdinand'a elçiler göndererek Osmanlılar aleyhinde ittifak arayışında bulunması üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Irakeyn Seferi (1534-1535)’ne çıkmıştır.
Osmanlı Devleti Mohaç Savaş’ında (1526); mum donanması ile ateş ve ışık şenliği meydana getirmiş, casus teşkilatı sayesinde Macar Kralı Layoş’un her taraftan yardım istediğini öğrenmiştir.
Yalnız bu bilgiye göre Osmanlılarla ilgili olarak;
I. psikolojik harp tekniklerini kullandıkları,
II. orduda gönüllü birliklerden yararlandıkları,
III. meydan savaşı yapmaktan kaçındıkları
Kanuni Sultan Süleyman Mohaç Savaşı’nda (1526) savaşın ünlü kumandanları olan Bali Bey ile Hüsrev Bey’e, Hırvatlardan gelecek bir yardıma karşı dikkatli olmalarını emretmiştir.