9. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 9. Ünite : Günlük / Blog - Günlük / Blog Çeşitleri ve Özellikleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Günlüklerde yazarlar, tarih belirterek kendisinden gerçek yaşamından, gerçek yerlerden, gerçek kişilerden ve gerçek olaylardan söz eder. Bu anlamda günlüklerin belgesel değeri vardır. Günlük okuru doğrudan yazarla karşılaşır. Günlük, kurmaca değil hayatın kendisidir.
Yazarın, başından geçen olayları, izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini günü gününe kaleme aldığı yazılardan oluşan yapıtlara …….. adı verilir.
……….. ; günü gününe saptanan olaylar, düşünceler; duygularla oluşur. ……… ise üstünden uzun yıllar geçmiş olayları dile getirir.
İnsanın, içini dökmeden edemediği dakikalar olur. Bir dost, bu dakikalarda erişilemez bir değer kazanır. Ama her şey bir dosta söylenmez ki... Onun için, hele bir insan yazarsa, içinin gizli kıvrımlarını görmesini biliyorsa masasının başına geçip kalemi eline almadan edemez. İşte ……… dediğimiz bu tür, yazarın kendi kendisiyle alçak sesle konuşmasından doğmuştur.
Günlük yazarı, yaşarken günlüklerini yayımlatmayı düşünüyorsa günlük gerçek anlamından biraz uzaklaşır. Çünkü yazar ilgili kişilerin bu yazdıklarını okuyacaklarını bildiği için yazarken bir çeşit otosansür uygular.
Günlük, insanın acısının, sevincinin, kırıklıklarının, umutlarının dahası yaşadığı ben’in tutanaklara geçirilmesidir.
Günlük, bir sanatçının, bir düşünce adamının hayatını, sanatını, eser ve düşüncelerini anlamlandırmada en sağlıklı ve yararlı bilgileri içeren yazınsal bir türdür. Çünkü …….. . İnsan ruhunun inişleri, çıkışları, çırpınışları, sansürsüz ve içtenlikle en çok günlüklerde sergilenir. Günlükler, bir çeşit insanın kendi kendisiyle hesaplaşması, kendini bir öz eleştiri bağlamında değerlendirmesidir.
Şayan-ı endişe (endişe edilecek) bir an. Gecenin perde-i zalâmı (karanlık perdesi) tamamen kalkmıştı. Artık hücum anı idi. Saatime baktım. Dört buçuğa geliyordu: Birkaç dakika sonra, ortalık tamamen ağaracak ve düşman, askerlerimizi görebilecekti. Düşmanın piyade, mitralyöz (hafif makineli tüfek) ateşi başlarsa ve kara ve deniz toplarının mermileri bu sıkı nizamda duran askerimiz üzerinde bir defa patlarsa hücumun adem-i imkânına (imkansızlığına) şüphe etmiyordum. Hemen ileri koştum. Fırka kumandanıma tesadüf ettim. O da ve her ikimizin refakatimizde (yanımızda) bulunanlar beraber olduğu halde hücum safının önüne geçtik. Gayet seri (hızlı) ve kısa bir teftiş yaptım. Önünden geçerek yüksek sesle askerlere selam verdim ve dedim ki: “Askerler! Karşınızdaki düşmanı mağlup edeceğinize hiç şüphe yoktur. Fakat siz acele etmeyin. Evvela ben ileri gideyim.”
Conkbayırı Taarruzu, 10 Ağustos 1915, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
Günlükler, kimin yazdığına, nasıl yazdığına, hangi üslupla kaleme aldığına bağlı olarak sınıflandırılır. Günlüğün siyasî günlük, tarihî günlük, edebî günlük, yaşamsal günlük, seyahat günlüğü gibi pek çok türü vardır.