10. Sınıf: Tarih - 1.Ünite: Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi - Haçlılar Karşısında Türkler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Haçlı Seferi sırasında Haçlı ordusu çok kalabalık olduğu için Haçlılara karşı yıpratma savaşı yapmış ve İznik'i boşaltıp başkenti Konya'ya taşımıştır.
Haçlı Seferlerinden sonra Batı’dan Doğu’ya birçok finansal kavram ve ticari uygulama transfer edilmiştir.
Selahattin Eyyubi, vefatından önce ülkeyi oğulları arasında ikta olarak dağıtmıştır.
III. Haçlı Seferi’ne katılan İngiliz kralı Richard, seferde ağır bir hastalığa yakalanınca Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi kralın tedavisi için özel doktorunu göndermiş ve yazdığı namede “Emin olabilirsin ki bütün Frengistan’ın kendine güvendiği şanlı bir hükümdarın, hasta döşeğinde inlemesine benim gönlüm razı olmuyor.” demiştir.
Selahattin Eyyubi’nin bu yaklaşımı;
I. insani değerleri koruma,
II. siyasal tavizler verme,
III. diplomatik nezaketle davranma
Papa, Haçlı Seferlerini başlattığı konsülde, sefere katliamların günahlarının bağışlanacağına dair bir beyanname hazırlatmıştır. Bu beyannameye göre sefere katılanların malları kilise kontrolüne bırakılmış, kırmızı bezden haçlar hazırlanarak katılanların kıyafetlerine dikilmiş, bu haçı taşıyan herkesin Kudüs’e sefer için yemin etmesi istenmiştir. Ayrıca seferden izinsiz geri dönenlerin aforoz edilerek dinden çıkacağı belirtilmiştir.
Steven Runciman, Haçlı Seferleri Tarihi - I, s. 83-87
Bu parçadan yola çıkılarak,
I. Papalık topluma uhrevi kazanımlar vaat etmiştir.
II. Seferlere katılım dinî bir yükümlülük olarak yansıtılmıştır.
III. Seferler sırasında ordudan firar olaylarına rastlanmamıştır.
VI. Haçlı Seferi’ne katılan Kutsal Roma Germen imparatoru II. Friedrich Von Hohanstaufen, Eyyubi Sultanı Melik Kamil ile yaptığı antlaşmada Mescid-i Aksâ’ya dokunmamak, ezanları susturmamak ve halka zarar vermemek şartıyla Kudüs’ü teslim almıştır. Papa sözü edilen bu durumdan memnun kalmamış ve II. Friedrich’in Kudüs’te yapılan taç giyme törenine temsilci göndermemiştir. Önder Kaya, Avrupa Tarihi Üzerine Yazılar, Kaynak: TDK sy. 75 |
Haçlılara karşı Anadolu’da mücadeleye girişenler arasında;
I. Türkiye Selçukluları,
II. Danişmentliler,
III. Memlûklular