10. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 2. Ünite: Hikaye - Halk Hikayesi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Halk hikâyeleri, olay çevresinde gelişen ve anlatma esasına dayanan edebî metinlerdir.
Halk hikâyelerinde kahramanlar birbirlerine çeşitli yollarla âşık olur.
(I) Halk hikâyeleri, nazım, nesir karışımı bir yapıya sahiptir. (II) Hikâyenin anlatım ve tasvir kısmı (olaylar) mensur, duygu ve heyecanı ifade eden bölümler ise manzum olarak söylenir. (III) Hikâyelerde nesirden nazma geçilirken genellikle Aldı sazı .………. , şeklinde kalıplaşmış ifâdeler kullanılır. (IV) Hikâyelerin girişinde de tıpkı masallarda olduğu gibi kalıplaşmış ifade vardır. (V) Hikâyelerin dili özellikle sözlü varyantlarda süslü ve ağırdır.
Halk hikâyeleri konu olarak “aşk konulu hikâyeler” ve “ kahramanlık hikâyeleri” olmak üzere ikiye ayrılır.
Manzum veya mensur cümlelerden oluşan kalıplaşmış bir giriştir. Bu bölümde hikâyenin geçtiği yer ve zaman dinleyicilere söylenir. Sözlü anlatımda bu bölüm, bazen konuyla ilgili kısa bir hikâyeden, bazen de konusu farklı olan kısa bir giriş gibi düzenlenebilir. Hikâyenin kahramanları ve bunların aileleri bu bölümde tanıtılır.
Düşman esirleri memleketine getiriyor. Ve bir zindanda hapsediyor. Gel zaman, git zaman... Aradan yedi yıl geçiyor. Zindanda bu esirin saçları, sakalları, tırnakları büyüyor. Bunları tıraş edip temizlemek için zindanın üstüne çıkarıyorlar. Zindanın üstünde bunlar otururken aşağıdan bir kervanın geçmekte olduğunu görüyorlar. Şehzade bunlara hitaben saz ile şunları söylüyor:
Bey Böyrek:
Gelişin nereden bezirgân başı
Alırsın satarsın türlü kumaşı
Size kimler derler kimin kardaşı
Bize haber verin bizim illerden
Bezirgân:
Gayet yüksektesin Ferhad dağısın
Size kimler derler kimin oğlusun