10. Sınıf: Tarih - 4. Ünite: Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti - Halk Kültürü ve Kitabi Kültür Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Fatih Sultan Mehmet kendi oluşturduğu saray kütüphaneleri dışında ülkenin çeşitli şehirlerinde yaptırılan külliye, cami ve medrese içerisinde de çok sayıda kütüphane kurmuştur.
Yavuz Sultan Selim bilim, kültür, sanat ve eğitim alanlarında önemli merkezler olan Urfa, Kahire, İskenderiye, Halep, Kudüs, Şam'daki kültür ve sanat eserlerini İstanbul’a getirtmiştir.
II. Murat Dönemi’nde; Gazalî’nin bir İslam devlet felsefesi klasiği olan Nasayihü'l-Mülûk adlı eseri, yine bir devlet felsefesi klasiği olan Keykavus b. İskender’in Farsça Kabusnâme adlı eseri Muradnâme adıyla Türkçeye çevrilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman, ünlü Macar Kralı Matthias Corvinus'a (1458- 1490) ait kütüphaneden bazı kitapların İstanbul’a getirilmesini istemiştir.
Türk diline ait önemli eserler olan Yazıcızâde Ali’nin Tevârih-i Al-i Selçuku; Molla Arif Ali’nin Danişmendnâme'si; Şeyhi'nin Hüsrev ve Şirin'i; Mercimek Ahmet’in Kâbusnâme'si II. Murat Devri'nde yazılmıştır.
II. Murat Dönemi'nde Osmanlı soyunun ilk defa Kayı Han nesline dayandırılması faaliyetleri başlamış, madeni paralara ilk defa Kayı boyu damgaları vurulmuştur.
II. Murat Dönemi’nde, Danişmentli ve Selçuklu devirlerindeki Fars kültürünün etkilerini unutturmak için Âşık Paşa’nın yazdığı Garipname adlı eser oluşturulmuştur.
Bu bilgiyle,
I. Garipname, Türkçe alanında yazılmış bir eserdir.
II. II. Murat, millî kültürün gelişmesine önem vermiştir.
III. Fars kültürü Osmanlı halkının tepkisine yol açmıştır,
I. Murat tarafından Bursa’da kurulduğu ifade edilen kütüphane, ilk saray kütüphanesi olarak nitelendirilmiştir.