6. Sınıf Sosyal Bilgiler 4. Ünite : Bilim ve Teknoloji hayatımızda - Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Aşağıdaki tabloda bazı sosyal bilimler ve bu bilimlerin araştırma alanları verilmiştir.
ARAŞTIRMA ALANLARI | SOSYAL BİLİM | |
I. | İnsanın duygu düşünce ve davranışlarını inceleyen bilimdir. Çevremizde yaşayan insanların davranışları ve kişilik özelliklerini tanımamızı ve onlarla iyi iletişim kurmamızı sağlar. | Psikoloji |
II. | İnsanın doğal ortamla olan etkileşimini ve her türlü beşeri ekonomik faaliyetlerini inceleyen bilimdir. | Ekonomi |
III. | İnsanın iskelet ve kafatası gibi fiziki yapısını araştırarak tarihe yardımcı olmaya çalışır. | Antropoloji |
IV. | İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini paylaşma ve bu faaliyetlerden doğan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. | Coğrafya |
Aşağıda bazı sosyal bilimler ile ilgili temel bilgiler verilmiştir.
Bilim, evrenin veya olayların bir bölümünü konu alan, yöntem olarak deney ve gözleme dayanan mantıklı, düzenli ve sistemli bilgidir. Bilim doğa bilimleri ve sosyal (toplumsal) bilimler olarak ikiye ayrılır. Doğa bilimleri dünya üzerindeki canlı ve cansız varlıkları ve bunlarla ilgili olayları incelerken, sosyal bilimler ise insanı ve toplumu konu edinmektedir. Başka bir deyimle sosyal bilimler, insanın insanla ve çevresiyle etkileşiminden doğan bilimler topluluğudur.
I. Konuyla ilgili hipotez oluşturma
II. Elde edilen bilgileri rapor haline getirme
III. Konuyla ilgili kaynak taraması yapılması
IV. Problemin tesbiti
V. Hipotezlerin test edilmesi
Coğrafya, insanın doğal ortamla olan etkileşimini ve her türlü beşeri ekonomik faaliyetlerini inceleyen bilimdir. Coğrafya bilimi insan yaşamını inceleyen doğal ve beşeri faktörleri öğretir ve bu faktörlere göre insan yaşamını düzenler. Tüm yüzey şekilleri, iklim, yer kabuğundaki hareketler, atmosfer gibi alanlar da coğrafyanın çalışma sahası içerisinde yer almaktadır.
İnsanlık tarihinin başlangıcından beri hayatımızı kolaylaştırabilmek için çeşitli bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapılmıştır. Ancak son yıllarda bilim ve teknolojide çok hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Dünya ile birlikte ülkemizde de yaşanan bu gelişmeler özellikle iletişim, ulaşım, uzay, sağlık alanlarında yoğunlaşmıştır. Bilim sanayi ve teknoloji ile ilgili işlerle ilgilenen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu çalışmalara gerekli desteği göstermektedir.
Burçak, sosyal bilgiler dersinde öğretmeninden “Hayatımızdaki Sosyal Bilimler” konusuyla ilgili bir araştırma ödevi almıştır. Öğretmeni Burçak’tan sosyal bilimlerden birisini seçip o bilim hakkında araştırma yapmasını istemiştir. Burçak sosyal bilimleri incelemiş ve arkeolojiye ilgi duyarak, bu bilimi araştırmaya karar vermiştir.
Psikoloji, sosyoloji, ekonomi, coğrafya, antropoloji, tarih ve siyaset bilimi sosyal bilimler ya da insan bilimleri grubuna girerler. Bu bilimlerin ortak özellikleri insan davranışını çeşitli yönleriyle ele almalarıdır. Örneğin psikoloji tek tek bireylerin davranışı üzerinde dururken, sosyoloji sosyal grupların davranışları üzerinde durur. Sosyal bilimlerin konusunu anlamak için insan davranışını anlamak gerekir. Çünkü sosyal bilimler, insanı fiziksel ve biyolojik yönden değil “davranışlar” yönünden ele almaktadır. İnsan davranışları değerler, inançlar, istekler, fiziksel ve sosyal ihtiyaçlar, kültürel normlar, eğitim, alışkanlıklar gibi genel unsurlarca belirlenir. Öyleyse sosyal bilimler, insan davranışının bu unsurlarca nasıl yönlendirildiğini veya etkilendiğini anlamaya yönelik bir çalışmadır. Sosyal bilimler sayesinde yaşadığımız çevre ve dünya hakkında her alanda bilgi ediniriz. Geçmişte yaşamış toplumları, bu toplumların yaşam biçimlerini, sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerini öğrenebiliriz.