8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 4. Ünite : Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye -Hukuk Alanda Yapılan İnkılaplar - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Gerçekte biz yüzyılın gereklerine ve milletin gerçek gereksinimlerine göre yasa yapmalıyız. En uygar uluslar derecesinde hukuk kurallarımızı da iyileştireceğiz.”
Atatürk, Medeni Kanun’un kabulünden önce; “Toplumu kalkındırmak istiyorsanız bunun bir tek emin yolu vardır o da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını bilimsel ve toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı ve yardımcısı yapmak yoludur.” demiştir.
Osmanlı Devleti’nde hukuk sisteminde; şer’i mahkemeler, Batı tarzı mahkemeler ve azınlıklara ait mahkemeler yer alıyordu. Ülkede farklı mahkemelerin bulunması karmaşaya neden olmakta idi. Bu durum cumhuriyet yönetiminin olmazsa olmazları olan millî egemenlik ve eşitlik ilkesi ile çelişiyordu. Bu neden cumhuriyet döneminde hukuk alanında birçok çalışma yapılmıştır.
Bu metne göre;
I. Osmanlı Devleti’nde hukuk birliği yoktur.
II. Hukuk ile ilgili sorunları çözmek için adımlar atılmıştır.
III. Mevcut hukuk sistemi demokratik yönetim anlayışıyla ters düşmüştür
Mecellenin yerine yeni bir kanun hazırlanması gerekiyordu. Fakat yeni kanunun hazırlanması uzun bir zaman alacaktı. Bu sebeple Avrupa’dan Türk toplumunun yapısına uygun bir medeni kanunun alınması uygun görüldü. Yapılan incelemeler sonucunda İsviçre Medeni Kanunu’nun alınmasına karar verildi.
Bu kararın verilmesinde İsviçre Medeni Kanunu’nun;
I. Türk kültür yapısına uygun olması,
II. En son hazırlanan kanunlardan biri olması,
III. Laikliğe uygun olması
Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ile;
• Türk kadını, toplumsal hayatta her türlü sosyal haklara kavuşmuştur.
• Türk kadını, çeşitli mesleklerde çalışma hakkı elde etmiştir.
• Tek eşlilik kuralı getirildi. • Kadınlara da boşanma hakkı verilmiştir.
• Evliliğin resmî nikah ve memuru huzurunda yapılması kabul edilmiştir.
• Kadınlara, mirastan eşit pay alma hakkı tanındı.
Avrupa’da başlayan siyasi, sosyal, teknik ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda çağın koşulları da değişmişti. Bu değişimlere ayak uyduramayan Osmanlı Devleti, idari, hukuki ve sosyal alanda zorluklar yaşamaya başlamıştı. 1839 Tanzimat Fermanı’yla Osmanlı devlet adamları değişen çağın şartlarına ayak uydurabilmek için hukuki alanda birtakım yenilikler yapma gereğini hissetmişlerdi. Fakat bu yenilikler köklü olmadığından istenilen sonuçlar elde edilememişti. Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinin hukuk sistemleri inceledi ve bazılarını Türk milletinin yapısına en uygun hâle getirilerek hukuk alanında yeni düzenlemeler yapıldı. Böylece hukuk sisteminin akılcı, bilimsel, laik ve millî esaslara dayandırılması, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapısını çağdaşlaştırmıştır.