6. Sınıf: Din Kültürü - 4. Ünite: Hz. Muhammed'in Hayatı - Hz. Muhammed'in(s.a.v.) Daveti: Mekke Dönemi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Müddessir suresinin ilk ayetleri, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) İslam’ı tebliğ etme görevini yüklüyordu. Bu ayetlerin nazil olmasıyla birlikte Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İslam’a davet vazifesi başlıyordu. Allah resulü, en yakınında olan ve çok güvendiği kişilerden başlayarak İslam’ı tebliğ etti. Onun peygamberliğine ilk iman eden, her zaman yanında olan, en büyük destekçisi, sevgili eşi Hz. Hatice (r.a.) oldu.
Hz. Peygamber, İslam davetini başlangıçta çok gizli bir şekilde sürdürdü. İslam’a sadece en yakınlarını, çok güvendiği kişileri ve arkadaşlarını davet etti. Onlardan, bu konuyu gizli tutmalarını istedi. Bu dönem “gizli davet dönemi” olarak adlandırılır.
Müslümanlar, 616-619 yılları arasında, üç yıl devam eden sıkıntılı süreçte birçok zorluk yaşadı. Üst üste sıkıntılı olaylar yaşayan Hz. Muhammed (s.a.v.) bir mucize ile teselli buldu. 621 yılında Allah (c.c.), sevgili elçisini bu mucizesiyle mükâfatlandırdı. Buna göre Hz. Peygamber, bir gece Mekke’deki Mescid-i Haram’dan alınıp Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürüldü, oradan da Allah (c.c.) katına yükseltildi.
Habeşistan’a hicret ile ilgili aşağıdaki bilgiler verilmiştir.
I. Genelde savunmasız Müslümanlar hicret etmiştir.
II. Hz. Peygamber hicret etmemiştir.
III. Bir kere hicret edilmiştir.
IV. Bazı Müslümanlar hicret etmiştir.
Allah resulü, İslam tebliğini üç yıl boyunca gizli sürdürdü. Bu süreç sonunda İslam’ı kabul edenlerin sayısı kırka ulaştı. Hz. Hamza ve Hz. Ömer gibi Mekke’nin yiğit ve güçlü kişileri de bu süreçte İslam’ı kabul etti. Onların İslam’ı kabul etmesi, Müslümanlara büyük moral verdi ve onlara güç kattı. Müşriklerin ise moralini bozdu. Üç yılın sonunda yüce Allah: “Sana emrolunanı açıkça söyle ve ortak koçanlardan yüz çevir!” (Hicr suresi, 94. ayet.) ayetini vahyetti.
Mekkeli müşrikler, inananların bir kısmının Habeşistan’a sığınması üzerine Mekke’de kalan Müslümanlar üzerinde baskı kurarak boykot uygulamaya başladılar. 616 yılında başlayan boykot tam üç yıl sürdü. Boykotun sona ermesinin ardından Hz. Peygamber, bazı üzücü olaylarla karşılaştı. Bu yıla Müslümanlar arasında Hz. Peygamber’in yaşadığı üzüntü ve zorluklar sebebiyle “Hüzün Yılı” denildi.