11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyat 3. Ünite : Şiir - 1. Dönem Tanzimat Şiiri Testleri - Test Çöz - 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
----, Ziya Paşa'nın şiir dili üzerin~ görüşlerini. yer aldığı bir makaledir. Bu makale, Londra da çıkarılan Hürriyet" gazetesinde yayımlanmıştır.
---- biçim yönüyle eski olsa da içerik yönüyle yeni şiirler yazmaya çabalamıştır. şiir ve inşa isimli makalesinde halk şiirinin bizim gerçek edebiyatımız olduğunu belirtmiştir. Onun pek çok dizesi halk arasında bir atasözü gibi kullanılmıştır.
• Halk için sanat görüşünü benimsemiştir.
• ilk şiir çevirisini yapmıştır.
• Şiirlerini Müntehabat-ı Eş'ar adlı eserinde toplamıştır.
---- "Terciibend''inde evrenin yaratılışındaki sırrı akılla kavramanın mümkün olmadığını belirtir. Cenab-ı Allah tarafından yaratılan evrenin nizamının olduğu gibi kabul edilmesi gerektiğini vurgular. Ona göre insan, bu akıl almaz nizam karşısında ancak hayret ve hayranlık duyabilir.
I.Şiirde bütün güzelliğinden parça güzelliğine geçilmiştir. II Uyak ve redif gibi ahenk unsurları kullanılmıştır. III Şiir dilinin sadeleşmesi gerektiği ileri sürülmüştür. IV. Şiir, kitlelere hitap etmek için bir vasıta olarak kullanılmıştır. V. Divan şiiri geleneği eleştirilmiştir |
Toplumcu bir sanat çizgisindedir. "millet, ?özgürlük, vatan" sözcüklerini edebiyatımızda ilk kullanan kişidir, Romantızmin etkisinde şiirlerini oluşturmuştur.
---- düşünce ve sanat yaşamımızda mühim bir rol oynamıştır. Onun şiiri akıl ve mantığa dayanmaktadır. O, sivil olarak yurt dışında öğrenim gören ilk Türk öğrencisidir. Fransa'da maliye eğitimi gördüğü halde şiirle, edebiyatla ilişkisini hiç koparmamıştır. Orada Fransızların ünlü şairi Lamartine ile tanışmıştır. Bir müddet Avrupa'da kalmış,
Batı şiirini ve düşünce sistemini yakından tanımıştır. Müntehabat-ı Eş' ar, şairin seçme şiirlerinden oluşan kitabıdır.
Şiirdeki değişimin temelini atmıştır. 1860'tan önce Fransızcadan yaptığı tercümelerde yeni biçimler ve üsluplar kullanmıştır. Gerek bu tercümeler gerekse de kendi yazdığı şiirler içerik ve biçim yönünden divan şiirinden farklıdır.
Onun gazete dili ile topluma seslenme fikri, edebiyatımıza düşünce ağırlıklı şiirin ilk örneklerini kazandırmıştır
(I) Namık Kemal, halk edebiyatının gerçekle ilgisizliğine yapmacıklığına işaret eder.
(II) Edebiyatın yeniden ' düzenlenmesini talep eder.
(III) Bunun başarılması için de her şeyden evvel yeni bir anlatım yolunun, yeni bir dilin bulunmasını gerekli görür.
(IV) Dilin hemen konuşma diline yaklaştırılması gerektiğini ifade eder
(V)Ne varki Tanzimat şiirinin dilinin sade olduğunu söylemek mümkün değildir?
Türk edebiyatının yenileşmesinde önemli paya sahiptir.
Doğu kültürü ile yetişse de sonradan Batı'ya yönelmiştir. Ancak Doğu ile Batı ikilemi arasında kalmıştır. Şiirlerinde şekil olarak hep eskiyi örnek almakla birlikte sade dili savunmuştur. Özellikle terkibibent ve terciibent nazım şekillerini başarıyla kullanmıştır.
Tanzimat Dönemi şairlerinin şiire bakış açılarında bazı farklılıklar söz konusudur. 1. kuşak şairleri divan edebiyatını eleştirerek onu yıkmaya çabalamıştır. Ziya Paşa, ilkin gerçek şiirimizin halk şiiri olduğunu ifade ederken sonradan kaleme aldığı ---- adlı eserinde bu görüşünü değiştirir. Divan şiirini savunur.