11. Sınıf: Fizik Kuvvet ve Hareket İtme ve Çizgisel Momentum Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sürtünmesiz yatay düzlemde yere göre 50 m/s hızla ilerlemekte olan 5m kütleli bir araca 2m kütleli top şekildeki hızla atılıyor ve top arabaya yapışıyor.
Sürtünmelerin önemsiz olduğu düzlemde 6 kg kütleli top duvara çarparak aynı hız büyüklüğüyle geri dönüyor.
Şekildeki sürtünmesiz yolun K noktasından serbest bırakılan m kütleli cisim L noktasında durmakta olan 3m kütleli cisimle çarpışarak yapışıyor.
2 kg kütleli bir top 20 m/s büyüklüğündeki hızla şekildeki gibi duvara çarparak belirtilen doğrultuda 10 m/s hız büyüklüğüyle duvardan yansıyor.
Sürtünmesiz yatay düzlemde 2 m/s sabit hızla gitmekte olan 2 kg kütleli cisme t = O anında F kuvveti uygulanınca hızındaki değişim grafikteki gibi oluyor.
Sürtünmesiz düzlemde Oğuzhan kendine doğru sabit 2 m/s hızla gelen topa vurduğunda sabit hızla giden top kaleye 4s de ulaşıyor. Oğuzhan ile kale arası mesafenin 24 m olduğu biliniyor.
Sürtünmelerin önemsenmediği ortamda K ve L cisimleri arasına bir yay sıkıştırılıp cisimler iple bağlanıyor.
Sürtünmesiz yol üzerinde durmakta olan takoza 500 m/s hızla giden mermi şekildeki gibi saplanıyor.
Sürtünmelerin önemsenmediği sistemde K noktasında durmakta olan 4m kütleli cisim bir iç patlama sonucunda 3m ve m kütleli iki parçaya ayrılıyor.
Sürtünmesiz ortamda bulunan Newton beşiğinin çalışmasıyla ilgili,
I. K noktasına kadar çekilip potansiyel enerji depolayan I numaralı sarkaç serbest bırakılınca enerjisini kinetik enerjiye çevirir.
II. I numaralı sarkaç maksimum kinetik enerjiye sahip olduğunda II numaralı sarkaca çarpar ve momentumun korunumu sayesinde hızını II numaralı sarkaca devreder.
III. Merkezi esnek çarpışma yapan eşit kütleli cisimler hızlarını birbirine devreder prensibiyle sistem sürekli aynı şeyi tekrarlar.
Sürtünmelerin önemsiz olduğu yatay düzlemde Şekil 1 ’deki gibi 13 m/s ve vL hızlarıyla birbirlerine doğru hareket eden K ve L cisimleri merkezi olmayan esnek çarpışma yaparak Şekil 2’deki gibi 5 m/s ve 10 m/s hızlarla saçılıyor.