5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 3. Ünite: İnsanlar, Yerler ve Çevreler - İklimin İnsan Faaliyetlerine Etkisi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İklim, canlıların ihtiyaçları olan su ve sıcaklığın belirleyicisidir. Daha doğru bir ifade ile iklim; canlı türlerinin oluşmasında ve yaşam şartlarının uygunluğu açısından son derece önemlidir. Canlı türleri iklime göre bir yaşam alanı ve kültürü oluşturmuşlardır. İnsan üzerinde çok belirgin etkileri vardır. İklim yapısından dolayı çeşitli insan ırkları ortaya çıkmıştır. İnsanlar yaşadıkları bölgedeki iklimin yapısına göre barınma, giyinme biçimlerini belirlemişlerdir. Özellikle su ve güneş iklim üzerinde çok belirleyici olmuştur. İnsanlar yerleşim alanlarını bunlara göre oluşturmuşlardır. Örneğin ülkemizde özellikle Çukurova ve Aydın Ovası’nda iklimin uygunluğu, tarımın elverişliliği sayesinde nüfus yoğunluğu daha çoktur. İklimin elverişsizliği nedeniyle Kayseri Uzun Yayla’da aynı oranda nüfus yoğunluğu yoktur. Ayrıca çöllerde yaşam oradaki iklim tipine uygun olarak şekillenmiştir. Giyim ve barınma şekli ona göre oluşturulmuştur. Kutup bölgelerinde ise daha farklı barınma ve giyim şekli oluşturulmuştur.
Türkiye’de etki alanı en geniş iklimdir. Denize kıyısı olmayan yerlerde görülür. Ülkemizin doğusunda ise iklim sertleşir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yağış en fazla ilkbahar mevsiminde düşer. Bitki örtüsü bozkırdır. Bozkır; ilkbahar yağışı ile yeşeren, yaz kuraklığı ile sararan kısa boylu otlardan oluşan alanlardır. Nem az olduğundan günlük ve yıllık sıcaklık farkları fazladır.
Bazen havanın nasıl olacağını kestirmek güç oluyor gerçekten. Hele de bu aylarda ne zaman yağmur yağacak, ne zaman güneş doğacak kestirmek güç. Aslında güç olan güneşin ne zaman açacağını kestirmek değil tabii ki de, yağmurun ne zaman yağacağını kestirmek. Her sabah evden çıkmadan mutlaka gökyüzüne bir bakarım. Eğer bulutlu görünüyorsa, asla şemsiyemi almadan evden çıkmam. Bazen bu tedbir işe yarasa da çoğu zaman yaramıyor. Havadaki bulutlara aldanıyorsunuz. Eskiden yağmur yağınca söylenirdim, “aman bu yağmur da nereden çıktı şimdi?” diye. Aslında yağmuru sevmediğimden değil de yağmura hazırlıksız yakalandığımdan. Neyse Perşembe günü çok güzel bir yağmur yağdı Ankara’ya, saat öğleden sonra beş- altı gibi, Cuma günü de hastanedeyiz. Saat dörde yaklaşıyor. Arkadaşlardan birinin telefonu çalıyor derken, sonra ötekininki çalmaya başlıyor, peş peşe. Ardından sesler geliyor; “ Hadi canım!”, “ Emin misin?”, "Eyvah!” Neymiş, çok kötü yağmur geliyormuş. Bütün kanallarda alt yazı geçiyormuş. Ankara ve Çankırı dolaylarına şiddetli yağış bekleniyormuş. Havaya baktık, hakikaten kapkara gözüküyor. Herkesi aldı bir telaş. Ama ne o gün, ne de ondan sonraki gün yağmur yağdı. Herkesin telaşı yanına kâr kaldı...( Emel BAHADIR)
Bu metne göre;
I. İklimin insan yaşamı üzerindeki etkisinden bahsedilmektedir.
II. Havanın nasıl olacağını bilmek istemenin amacı önceden tedbir almaktır.
III. İnsanların, gün içinde yaptığı hava tahminlerinin kesinlik payı yüzde yüz değildir.