6. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite: Peygamber ve İlahi Kitap İnancı - İlahi Kitaplar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İlahi Kitaplar
Allah (c.c.), peygamberlere gönderdiği vahiylerin bazılarını sayfalar bazılarını ise kitaplar hâlinde göndermiştir. Kitap hâlinde olanlara “ilahi kitap”, sayfalar hâlinde olanlara ise “suhuf” denilmektedir.
Kur’an-ı Kerim, kendisinden önce gönderilen ilahi kitapların hükümlerini ortadan kaldırmıştır. Bu sebeple sadece indirildiği toplumun değil; bütün insanların Allah’ın yüce kitabına inanması, onun içindeki hükümleri hayatında uygulaması gerekmektedir.
“Kur’an-ı Kerim’i okuyan ve hükümleriyle amel edenin anne babasına kıyamet günü bir taç giydirilir. Bu tacın ışığı şayet aranızda olmuş olsa dünya evlerindeki güneş ışığından daha güzeldir. O hâlde bununla amel eden hakkında ne düşünürsünüz?”
(Hadis-i şerif)
“Biz her peygamberi kendi kavminin diliyle gönderdik ki onlara (Allah’ın emirlerini) açık açık anlatsın. Bundan sonra Allah dilediğini sapkınlık içerisinde bırakır, dilediğini de doğru yola iletir. O; güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.”
(İbrahim suresi, 4. ayet.)
Bu ayetlerden Kur’an-ı Kerim ile ilgili;
I. kaynağının Allah olduğu,
II. diğer ilahi kitapları tasdik ettiği,
III. insanlara yol gösterici olduğu,
IV. hükümlerinin kıyamete kadar devam edeceği
Âlemlerin Rabb’i olan Allah (c.c.), kullarını doğru yola iletmek, hidayete çağırmak üzere tarih boyunca birçok peygamber göndermiştir. Rabb’imiz (c.c.), peygamberlerinden bazılarına, emir ve yasaklarını içeren ilahi kitaplar indirmiştir. Bunlara ilahi kitap denilmesinin sebebi, söz konusu kitapların Allah (c.c.) tarafından gönderilmesi ve ilahi vahiyleri içermesidir.
Melih Öğretmen derste aşağıdaki ifadeleri tahtaya yazmış ve öğrencilere bu ifadelerin hangi kavramın açıklaması olduğunu sormuştur.
Öğrencilerin cevapları aşağıdaki gibidir.
1. grup: Kur’an-ı Kerim
2. grup: Resul
3. grup: Suhuflar
(l) Suhuf kavramı, sayfa kelimesinin çoğulu olup sayfalar anlamına gelmektedir. (II) Yüce Allah’ın (c.c.), dört büyük kitaptan ayrı olarak Cebrail (a.s.) aracılığıyla bazı peygamberlerine gönderdiği dinî emirlere ve bu emirleri içeren sayfalara “suhuf” denilmektedir. (III) Suhuflar; Hz. Âdem’e (a.s.) 10 sayfa, Hz. Şit’e (a.s.) 80 sayfa, Hz. İdris’e (a.s.) 30 sayfa, Hz. İbrahim’e (a.s.) 10 sayfa gönderilmiştir.
Kur’an okuyan mümin turunç gibidir, tadı da güzeldir kokusu da güzeldir. Kur’an okumayan mümin hurma gibidir, tadı güzeldir ama kokusu yoktur. Kur’an okuyan günahkâr kişi (facir) reyhan otu gibidir, kokusu güzeldir ama tadı acıdır. Kur’an okumayan günahkâr kişi (facir) ise Ebucehil karpuzu gibidir, hem tadı acıdır hem de kokusu yoktur.
(Hadis-i şerif)
İlahi kitaplar; insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak için peygamberler aracılığıyla gönderilen, inanç, ibadet, ahlak gibi konuları içeren vahyin bütünüdür. Allah’a (c.c.) karşı sorumlulukların anlatıldığı ilahi kitaplar ile yüce Allah kullarına yol göstermiştir. Allah, insanlık tarihinin başından beri göndermiş olduğu dört ilahi kitap haricinde vahiy göndermemiştir.
“...Allah, müjdeleyici ve uyarıcı olarak peygamberleri gönderdi, insanlar arasında, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda hüküm vermeleri için onlarla beraber hak yolu gösteren kitapları da gönderdi.”
(Bakara suresi, 213. ayet.)