7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 2. Ünite : Kültür ve Miras - İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
• Orhan Gazi fethettiği Bursa’da yaptırdığı caminin kitabesine “Gazalar Sultanı” unvanını yazdırmıştır.
• Antep halkının Millî Mücadele sırasında gösterdiği yiğitlik, kahramanlık ve özveri şehrin “ gazi” unvanı almasında etkili olmuştur.
• “ Fatih Sultan Mehmet, 1461’de Trabzon dağlarına tırmanırken: 'Bu zahmetler Allah içindir. Elimizde İslam kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti nasip etmese bize gazi demek layık olmazdı.’” demiştir.
(Halil İnalcık, İznik İçin Osman Gazi ve Bizans Mücadelesi Tarih Boyunca İznik)
“Sözlük anlamı ‘meylettirme, cezbetme, gönül alma’ olan istimâlet, Osmanlı kaynaklarında halkı özellikle gayrimüslim tebaayı gözetme, onlara karşı adil davranma anlamında kullanılır.”
(Türkiye Diyanet Vakfı, İslam Ansiklopedisi)
Yukarıda Anadolu Ajansının hazırladığı infografiğin düzenlenmiş hâli verilmiştir.
Osmanlı Devleti’nde fetihlerin kalıcı olmasında fetihlerden önce derviş manasına gelen abdâl veya Abdalân-ı Rum denilen kişilerin fethedilecek bölgeye giderek İslamiyet’i halka anlatmaları gaza ve cihad kavramını halka öğretmeleri etkili olmuştur. Bursa’nın fethinde susayan askerlere su dağıtan ve askerlerin morallerini yükselten dervişlerin önemi
büyüktür. Ahiyân-ı Rum adı verilen Ahilerin misafirperverlikleri, kendilerine “bacı” denilen Kayserili kadınların Moğol
istilasına karşı erkekler gibi mücadele etmesi fetihlerin kalıcı olmasında etkili olmuştur. Osmanlı Devleti’nin büyümesinde Bacıyan-ı Rum denilen kadınlar vatan savunması dahil kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik alanlarda önemli katkılar sağlamışlardır. Gaza ve cihat ruhu ile hareket eden alpler, gaziler ve Gaziyân-ı Rum denilen Gazi Akçakoca
ve Konuralp gibi yiğitler bulunmaktadır.
Öykü Öğretmen tahtaya İstanbul’un fethi ile ilgili yukarıdaki haritayı yansıtarak öğrencilerden yorumlamalarını istemiştir.
İstanbul’un fethi sonrası II. Mehmet'in verdiği ahidnameden Bizans saray tarihçisi Georgios Sphrantzes kitabında şöyle bahsetmektedir:
“Şehrimizin düşüşünün üçüncü gününde Sultan II. Mehmet şehre neşe ve zafer ile girdi. Ardından da yayınladığı şu emirle halkı rahatlattı. Bu şehirde yaşayan insanlar artık saklandıkları yerlerden çıksınlar. Özgür oldukları için kendilerine soru sorulmayacak. Şehri daha önce terk etmişlerin ve mülklerini kaybetmişlerin eşyaları hak sahiplerine tekrar verilecek. Durumları düzelinceye kadar vergi alınmayacak. Şayet evlerine dönecek olurlarsa rütbe ve dinlerine bakılmaksızın eski haklarına sahip olacaklar.”
Yukarıda TRT Haber’in hazırladığı infografiğin düzenlenmiş hâli verilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet Dönemi ile ilgili verilen bu infografikte yer alan bilgilere göre;
I. Devlet ekonomik olarak güçlendirilmiştir.
II. Karadeniz’deki Osmanlı hâkimiyeti artmıştır.
III. İstanbul’un fethiyle Doğu Roma İmparatorluğu yenilgiye uğratılmıştır.
IV. Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmıştır,