8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 2. Ünite : Milli Uyanış -İşgal Yıllarında Anadolu : Mondros Ateşkes Antlaşması- Test Sorular
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Mondros Ateşkesin’den sonra İtilaf Devletleri’nin Anadolu’nun çeşitli bölgelerini işgal etmeleri, Wilson ilkelerinin;
I. Devletlerarası gizli antlaşmalar yapılmayacak,
II. Yenen devletler yenilenlerden toprak almayacak,
III. Her ulus çoğunlukta olduğu bölgede bağımsız olacak
Osmanlı Devleti, İzmir’in işgali sırasında meydana gelen olayların incelenmesini istemiştir. Osmanlı Devleti’nin bu isteği üzerine Amerikalı Amiral Bristol (Biristıl) başkanlığında bir komisyon bölgede incelemeler yaparak bir rapor hazırlamıştır.
Bu rapor ile ilgili;
I. İşgalin gereksizliği ve haksızlığı belgelenmiştir.
II. Yunanlıların Wilson ilkelerine aykırı hareket ettiği ortaya konmuştur.
III. İtilaf Devletleri’nin Yunanlılara olan desteğin kesilmesini sağlamıştır.
I. Dünya Savaşı sonunda yenilen devletlerin durumlarını görüşmek ve yapılacak barış antlaşmalarının esaslarını belirlemek amacıyla 18 Ocak 1919 tarihinde Paris Barış Konferansı toplanmıştır. 32 devletin temsilcilerinin katıldığı konferansta İngiltere, ABD, Fransa, İtalya ve Japonya etkili olmuştur. Konferansa katılan ABD’nin amacı Milletler Cemiyetinin kurulmasını sağlamaktı. İngiltere ve Fransa ise barışı sağlamaktan daha çok kendi çıkarlarını gerçekleştirmek amacındaydı. Konferansta daha önce gizli antlaşmalarla İtalya’ya verilen İzmir ve çevresi, İngilizlerin desteği ile Yunanistan’a verilmiş ve Yunan ordusunun İzmir’i işgal etmesi kararlaştırılmıştır. İtalya bu karara tepki göstererek konferansı terk etmiştir.