5. Sınıf: Fen Bilimleri - 2. Ünite: Canlılar Dünyası - Mantarlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bilgi: Kanuni Sultan Süleyman’ın kış aylarında sefere çıkan askerlerine hastalanmasınlar diye küflü peynir yedirdiği arşiv kayıtlarında mevcuttur. Yine antibiyotik bulunmadan yıllar önce savaşlarda Türk askerlerinin yaralarına küflü peynir sürdükleri batılı gezginlerin kitaplarında yer alır.
Küf mantarı çeşitli toplumlarda tedavi amaçlı kullanılsa da bilimsel anlamda değer kazanması İskoçyalı bilim insanı Alexander Fleming’in keşfi He gerçekleşmiştir.
Fleming, hastalıkları tedavi edecek maddeler üzerine yaptığı bir araştırmada petri kapları içerisinde hastalık yapan bakteriler üzerine deneyler yapıyordu. Çalışmalarına bir süre ara verip tatile çıkan Fleming’in unuttuğu kaplar bir ay kadar bekledi. Döndüğünde, küflenen kapları yıkarken birinde küfün içerisinde bakteri büyümediğini gördü. Küfün içerisindeki bir madde bakterinin çoğalmasına engel olmuştu. Maddeyi küften ayırdı ve ona "penisilin” adını verdi. Fleming’in elde ettiği penisilin 1000 kat kadar sulandırıldığında dâhi bakterilerin ölmesine neden olabiliyordu.
Yukarıda küf mantarları ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
Futbol oynamayı çok seven Furkan boş zamanlarında ve teneffüs aralarında sürekli top oynamaktadır. Havaların ısınması ile birlikte Furkan’ın ayaklarında kaşıntı ve yaralar oluşmaya başlamıştır. Annesi ile ile birlikte bir cilt ve deri uzmanına danışan Furkan’a uzmanın verdiği bilgiler aşağıdaki gibidir:
• Ayaklarındaki döküntü ve kaşıntıya sebep olan bir mantar enfeksiyonudur.
• Mantarlar nemli ve sıcak ortamları severler.
• Hijyenik olmayan ortamlarda mantarlar daha hızlı üreyebilir.
Mantar zehirlenmesi doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların yenmesi sonucunda ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. İnsanlar tarafından besin olarak tüketilen kültür mantarları zehirli olmasalar da bu mantarlar yetiştikleri ortamda bazı mikroorganizmalar ile temas edebilir. Bu mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Yukarıda mantarlar ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
Bir grup araştırmacı küf mantarları hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki düzenekleri hazırlıyor.
2 gün sonra hazırlanan düzeneklerden alınan örnekler mikroskopta incelendiğinde yandaki görüntüler elde ediliyor. Birinci düzenekteki küflenmenin fazla olduğu, IV düzenekteki küflenmenin ise en az olduğu gözlemleniyor.
Bilgi: Mantarlar çok hücreli veya tek hücreli olarak doğada yer alan bir biyolojik alemin adıdır. Mantarlar nemli, ılık ve besin bakımından zengin yerlerde yaşarlar. Mantarlar bazı özellikleriyle bitkilere, bazı özellikleriyle hayvanlara benzer.
Genç bir girişimci olan Emre, kültür mantarı yetiştiriciliği yapmaya karar vermiştir. Yaptığı araştırma sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşmıştır:
• Mantarlar nemli ortamları sever.
• Mantarlar bitkiler gibi güneş ışığını kullanarak besin üretmez.
• Mantarlar ortam sıcaklığı 20-25 °C arasında olduğunda daha iyi gelişir.
• Mantar yetiştiriciliği yapılan ortam havalandırılabilir olmalıdır.
Emre yetiştiricilik yapacağı yer için birkaç emlakçı gezmiş ve sonunda uygun olan ortamı bulmuştur.
Aşağıda mantarların neden olduğu etkileri gösteren görseller verilmiştir.
Mantarların neden olduğu etkiler ile ilgili görseller değerlendirildiğinde,
I. Bazı mantarlar canlıların üzerinde yaşayarak onları olumsuz etkileyebilir.
II. Mantarlar insanların yaşam kalitesini bozucu etkiye sahip olabilir.
III. Bazı mantar türleri günlük hayatımızı kolaylaştıracak etkiye sahiptir.