9. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 8. Ünite : Mektup / E-posta - Mektup / E-posta Çeşitleri ve Özellikleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I.
Seninle birlikte yaptığımız seyahatler ne hoştu ne güzeldi. Bu da genel olarak güzel geçti diyebilirim. “Geçti.” diyorum çünkü yarın dönüş yolu başlıyor. Hiç durmadan İstanbul’a doğru akacağız. Üç hafta oluyor evden ayrılalı, üç hafta daha da gezebilirim. Ne var ki iş mevsimi geldi çattı. İmtihanlar olmasa daha kalabilirim.
II.
Orhan Seyfi biraderimiz, daha doğrusu Yusuf Ziya Bey’in biraderi, Raks manzumesi için yaptığı latif tenkitten sonra, bu sefer de senin yazdığına cevap vermiş. Ben okumadım. Yine kafiyelere çatıyormuş. Tabii görüşlerimiz ayrı. Münakaşaya değmez. Hakikat şu ki ben kafiyeye bağlıyım. Yani bir ses müşabehetini mısraın sonunda lüzumlu görüyorum.
Mektup; edebiyatta, sadece “bir haberi, bir isteği, bir düşünceyi uzakta bulunan insanlara iletmek için” kullanılmamıştır. Mektup, aynı zamanda roman ve hikâyelerde bir “teknik” olarak kullanılmıştır. Bazı romanlar veya hikâyeler mektup biçiminde yazılmıştır.
(I) Özel mektuplar; akrabalar ve arkadaşlar arasında yazılan, özel konuları içeren mektuplardır. (II) Bu türden mektuplar sadece yazan ve kendisine yazılanı ilgilendirir. (III) Bu tür mektuplarda kişi yakınlarından haber almak, kendisi ve çevresiyle ilgili yeni haberleri de karşı tarafa iletmek amaçlanır. (IV) Özel mektubun diğer bir özelliğiyse insanların duygu dünyalarını da yansıtmasıdır. (V) Bu mektupların nişan, nikâh, düğün, açılış çağrısı ifade edenlerine iş mektupları denmektedir.