5. Sınıf: Fen Bilimleri - 2. Ünite: Canlılar Dünyası - Mikroskobik Canlılar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bilgi: Doktorların hemen hemen hepsi tüketilmesi gereken yoğurdun evde yapılması gerektiğini söylemektedirler. Kaliteli ve uygun kıvamlı yoğurt elde etmek için sütün sıcaklığı en önemli noktalardan biridir.
Bir araştırmacı kavanozlara aynı miktarda süt ve maya koyarak aşağıdaki düzenekleri oluşturuyor.
Yapılan bu deneyden yoğurt yapımı ile ilgili;
I. Mikroskobik canlıların uygun şartlarda sayıları artabilir.
II. Yoğurt yapımı için uygun sıcaklık değeri 45-50 °C derece aralığında olabilir.
III. Yoğurt yapımı için en uygun bekleme süresi 4 saattir.
Çıplak gözle görülemeyen ancak mikroskop yardımıyla görülebilen canlılara mikroskobik canlılar denir. Mikroskobik canlılar suda, havada, toprakta ve diğer canlıların vücutlarında yaşayabilirler. En basit (ilkel) yapılı canlı olan bakteriler dünya üzerinde bir çok yerde yaşayabilir. Yaygın olarak nemli ve atık besinlerin çok olduğu yerlerde yaşayan bakteriler çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda dahi yaşamlarını sürdürebilirler. Bakterilerin faydalı olanları olduğu gibi zararlı olanları da vardır. Örneğin sütten yoğurt elde edilmesinde yararlanılan bakteriler faydalı iken, verem, zatürre, kolera gibi hastalıklara yol açan bakteriler zararlıdır.
Yukarıda mikroskobik canlılar ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
Frayer modeli: Bir kavramın daha iyi anlaşılması için oluşturulan bu modelde dört kutu veya bölümün merkezinde genel bir kavram bulunur. Onu çevreleyen kutularda ise kavramın tanımı, özellikleri, örnekleri ve ilgisi olmayan örnekleri yer alır.
Aşağıda mikroskobik canlılar ile ilgili Frayer modeli verilmiştir.
Gıdaların bozulmasında en önemli etken mikroorganizmalardır. Gıdalara çeşitli şekillerde bulaşan mikroorganizmalar uygun ortam koşullarını (sıcaklık, nem, besin) bulduklarında hızla çoğalır ve gıdaları kendileri için besin kaynağı olarak kullanır. Besin öğelerini tüketen canlılar salgıladıkları sıvılar ile besin yapılarının içeriklerini bozar.
Çevremizde yaşayan birçok varlık bulunmaktadır. Bunların bazılarını gözle görebilirken bazılarını ise ancak mikroskop yardımı ile görebiliriz. Gözle göremediğimiz bu canlılara mikroskobik canlılar denir. Mikroskobik canlıların insanlar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Merhaba ben su ayışıyım. Benimle ilgili ilginç bilgiler duymaya hazır mısın? Boyum 0,01-0,05 cm arasında olduğundan beni sadece mikroskopla görebilirsin. Sekiz ayağa ve “O” harfi şeklinde bir ağıza sahibim. 150 °C ile -272 °C arasındaki sıcaklıklarda yaşayabilirim. Hatta uzay şartlarında bile yaşamımı sürdürebilirim. Dinozorların ortaya çıkışına ve yok oluşuna tanıklık ettiğimi biliyor musun?
Uygun sıcaklığın olduğu, nemli ve besinin bol bulunduğu ortamlarda mikroskobik canlıların en basiti olan bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Üreme besinlerin üzerinde gerçekleşirse besinler bozulur ve tüketilemez hâle gelir. İnsanlar besinlerini bakterilerden korumak ve bozulma süresini uzatmak için aşağıda verilen yöntemleri kullanırlar.