6. Sınıf Sosyal Bilgiler 7. Ünite : Uluslararası İlişkilerimiz - Millî Dış Politikamız Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ülkemizin dış politikada izlediği yolu belirleyen Mustafa Kemal, Sovyetler Birliği’nin dağılacağını tahmin etmiştir. Bunun için Sovyetler Birliği’nde yaşayan kardeşlerimizle manevi köprülerimizi sağlam tutarak yakınlaşmamızı söylemiştir. 1991 yılına gelindiğinde bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye arasında kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik ilişkiler hızla gelişmiştir. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki Bakü - Tiflis - Ceyhan Boru Hattı iki kardeş ülkenin ekonomik dayanışmasının bir göstergesidir. İsmet Bozdağ, “Atatürk’ün Sofrası” s.26-27 (Düzenlenmiştir.) |
Mustafa Kemal’in belirlediği ilkeler doğrultusunda Türkiye bölgesel ve milletlerarası güven ve istikrar ortamının oluşturulması için her zaman çaba sarf etmektedir. Bunlar yapılırken Türkiye geçmişten kalan sorunların peşinden gitmemiş, tüm ülkelere dostluk kardeşlik ve işbirliği elini uzatmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında barışa verdiği önem dış politikanın her alanına yansımıştır. Türk-Yunan, Musul Sorunu, Hatay ve Boğazlar meselelerinin çözümünde barışçıl bir yol izlemiş ve sorunun çözüm adresi olarak Milletler Cemiyetini göstermiştir. 1932 yılında Milletler Cemiyetine üye olarak dünya barışına önem verdiğini de açıkça göstermiştir.
Aşağıda Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ile ilgili bilgiler verilmiştir
• Kuruluş aşamasında TÜKSOY ismi Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi olarak belirlenmiş sonrasında alınan kararla bu isim Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.
• Nevruz kutlamaları, Sanatsal buluşmalar kapsamında, TÜRKSOY her yıl, Türk dünyasından fotoğrafçıları, ressamları, opera sanatçılarını, şairleri, medya mensuplarını, tiyatro gruplarını, dans ve müzik topluluklarını bir araya getirmektedir.
• TÜRKSOY Türk Halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmaktadır.
• Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulmuştur.
Mustafa Kemal’in temellerini attığı dış politikada Türk topluluklarının yaşadıkları coğrafya ile ekonomik, kültürel, sosyal, siyasi ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve günden güne gelişmesine katkı sağlamak adına bazı kurumlar oluşturulmuştur.
TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi), Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin üyeliği ile 2 Temmuz 1993 yılında kurulmuştur.