10. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 2. Ünite: Hikaye - Milli Edebiyat Dönemi Hikayesi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
.............., edebiyat hayatına gazete ve dergilere yazdığı makalelerle ve çeşitli tercümelerle başlamıştır. Asıl ününü ise siyasi içerikli mizah yazıları ve hikâyeleri ile kazanmıştır. Hikâye, roman, mizah yazıları, kronik ve hatıra dahil olmak üzere birçok alanda eser kaleme almıştır. Bununla birlikte o, edebiyat tarihlerinde daha çok hikâyeleriyle yer edinmiştir. Bu durumda Türk hikâyeciliğinin öncü eserlerden biri olarak kabul edilen Memleket Hikâyeleri'nin büyük bir etkisi vardır.
Türk hikâyeciliği, en önemli atılımı ..............Dönemi’nde gerçekleştirmiştir. Bu dönem içerisinde yer alan .............., hikâyeyi diğer türlerden daha üstün görerek bu türe daha fazla ilgi göstermiştir. “Edebiyat tarihimiz içinde onun en önemli etkisi, Maupassant tarzı hikâye kurgusunu edebiyatımıza yerleştirmiş olmasıdır. Çünkü Memduh Şevket Esendal ve Sait Faik’e gelene kadar bütün yazarlarımız, içerik açısından farklılıklar gösterse de bu kurguya sıkı sıkıya bağlıdır.
Yazar konusunu tarihten alan hikâyelerinde okuyucuda “farkındalık” oluşturmayı amaçlar. “Millî bilinci” harekete geçirerek Türk milletinin kendisi için anlamlı ve olumlu yeni bir kurtuluş hamlesini gerçekleştirmesinin şartlarını ortaya koyar. Yazar tarihten aldığı şahsiyetler ve değerler aracılığıyla “farkındalık” ı oluştururken “millî bilinç'ten destek alır. Çünkü “millî bilinç” oluşturmanın amacı, gerçeği yorumlamak ve yeniden şekillendirmektir. O, tarih konulu hikâyeleri aracılığıyla okuyucularda “farkındalık” ve “millî bilinç” oluşturmayı amaçlamıştır.
Dar kapısından başka aydınlık girecek hiçbir yeri olmayan dükkanda, tek başına, gece gündüz, kıvılcımlar saçarak çalışan koca Ali, tıpkı kafese konmuş terbiyeli bir arslanı andırıyordu. Uzun boylu, iri pençeli, kalın pazılı, geniş omuzlu bir pehlivandı. On senedir bu karanlık içinde ham demirden dövdüğü kılıç namluları bütün Anadolu’da bütün Rumeli’de, Serhat boylarında büyük bir nam kazanmıştır.
Ömer Seyfettin - Diyet
Türk öyküsünün, temel taşlarından biri olan yazar, Türk toplumunun sancılı dönemlerini eserlerine yansıtmıştır. Osmanlının dağılmaya yüz tutup halkın hangi yöne gideceğini bilemediği, diğer ülkelerin baskılarının zirvede olduğu yılları gözlem gücüyle kimi zaman eleştirel, kimi zaman alaycı bir tavırla ele almıştır. Maupassant öykülerini kendine örnek alan yazar, onun en çok öykülerindeki öğreticilik unsurunu kullanmayı yeğlemiştir.