8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 6. Ünite : Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası -Misakımilli' nin Son Zaferi : Hatay - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
26 Kasım 1930’da Samsun’da bir liseyi ziyaretinde, öğrencilerden birini tahtaya kaldırarak Türkiye haritası çizmesini ister. Öğrencinin çizdiği haritayı inceleyen Mustafa Kemal Paşa: ‘Yavrum bu haritayı çizerken kırk asırlık Türk yurdunu sınırlarımız dışında bırakmadın mı?’ diye sorar ve ardından tebeşiri alarak İskenderun’u Türkiye sınırları içinde gösteren bir harita çizer ve ‘Böyle olmayacak mı?’ der...”
Bu sözlere göre Atatürk ile ilgili;
I. Diğer devletlerin Türklerin bağımsızlığına saygı göstermesini istemiştir.
II. Dünya barışını sağlama konusunda verilen sözlerin tutulacağını belirtmiştir.
III. Türk milletinin gelişmesinde milletine olan inancını ifade etmiştir
Sakarya Savaşı’ndan sonra Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması'yla Hatay’ı Fransa Mandasındaki Suriye’ye bırakmayı kabul etmemize rağmen aşağıdaki maddeleri Fransa’ya kabul ettirdik.
Buna göre;
I. Hatay’da resmi dili Türkçe olacaktır.
II. Türk parası kullanılacaktır.
III. Kentin kültürel yapısı korunacaktır,
1921 Ankara Antlaşması’yla Misakımillî sınırları içerisinde yer alan Hatay bölgesi Fransız Mandasındaki Suriye’ye bırakılmıştır. Lozan Antlaşması’nda Hatay’ın kaybedildiği tekrar onaylanmıştır. 1930’larda yeni bir savaşın baş göstermesi üzerine Fransa bölgeden çekilmiştir. Bunun üzerine Türkiye Milletler Cemiyeti’ne başvurarak Hatay Sorununun çözülmesini istemiştir. 1938’de yapılan referandum ile Hatay Cumhuriyeti kurulmuştur. Atatürk’ün vefatından sonra 1939’da Hatay meclisinin aldığı karar ile Hatay Türkiye’ye katılmıştır
Atatürk, Hatay Meselesi’nin çözümünde referandum yapılması için Milletler Cemiyeti’ne başvurmuştur.
Atatürk’ün referandum istemesinde;
I. Hatay nüfusunun çoğunluğunun Türklerden oluşması,
II. Misakımillî sınırları içerisinde yer alan Hatay’ı almak istemesi,
III. Bölge halkının iradesinin Türkiye’ye katılma yönünde olacağı düşüncesi
“Ben toprak büyütme meraklısı değilim. Barış bozma alışkanlığım yoktur ancak antlaşmaya dayanan hakkımızın isteyicisiyim. Onu almasam edemem. Meclis kürsüsünden milletime söz verdim: Hatay’ı alacağım! Milletim benim dediğime inanır. Sözümü yerine getirmezsem onun huzuruna çıkamam, yerimde kalamam. Ben şimdiye kadar yenilmedim, yenilemem; yenilirsem bir dakika yaşayamam.”
Bu sözlerinden hareketle Atatürk ile ilgili;
I. Azimli ve kararlıdır.
II. Hayalperesttir.
III. Barışçı ve hukuka bağlıdır,