8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 4. Ünite : 5. Ünite : Demokratikleşme Çabaları - Mustafa Kemal' e Suikast Girişimi - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İzmir’de hazırlanan o alçakça suikastin ortaya çıkarılmasından sonra, bir gün bize Atatürk şu olayı anlatmıştı: ”Ziya Hurşit’in beni öldürmek için görevlendirdiği iki zavallı vardı. Sorguları yapıldıktan sonra bunlardan birisini yanıma çağırdım. Odada kimse yoktu. Kendisine sordum:
— Sen Mustafa Kemal’i öldürecekmişsin, öyle mi?
— Evet! dedi.
Ben gene sordum:
— Mustafa Kemal, ne yapmış ki onu öldürecektin?
— Fena bir adammış da... Memlekete çok fenalık yapmış!... Sonra, bize onu öldürmek için para da vereceklerdi!...
— Sen Mustafa Kemal’i tanıyor musun?
— Hayır!
— O hâlde, tanımadığın bir adamı, nasıl öldürecektin?...
— Geçerken işaret edecekler, “Mustafa Kemal, işte budur!” diyeceklerdi. Biz de öldürecektik.
O zaman cebimden tabancamı çıkararak kendisine uzattım:
— Mustafa Kemal benim!... Haydi, al eline tabancayı... Öldür!... dedim.
Adam, benden bu yanıtı alınca, yıldırımla vurulmuş gibi oldu. Bir müddet şaşkın yüzüme baktıktan sonra, diz üstü kapanarak hüngür hüngür ağlamaya başladı.
Atatürk’ün anlattığı olaya göre;
I. Suikastçılar Mustafa Kemal’i şahsen tanımamaktadırlar
II. Suikastçılar Ziya Hurşit’in emriyle hareket etmiştir.
III. Mustafa Kemal olay karşısında cesaretle hareket etmiştir,
Alçak girişimin benim kişiliğimden çok, kutsal cumhuriyetimize ve onun dayandığı yüce ilkelerimize yönelmiş bulunduğuna kuşku yoktur. Bu nedenle, genelde gösterilen duygularla cumhuriyet ve ilkelerimize olan bağlılığın ne derece sonsuz olduğuna bir kez daha inandım.”
Cumhuriyeti yıkmak isteyenler Şeyh Sait isyanında başarısız olunca bu sefer cumhuriyetle özdeşlemiş Mustafa Kemal’i öldürmek istemişler ama yine amaçlarına ulaşamamışlardır. Olay üzerine Mustafa Kemal “Benim naçiz vücudum elbet toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” demiştir.
Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası’nın kapatılmasından sonra Mustafa Kemal’e muhalif olan grup bir yandan rejim aleyhinde çalışmalara devam ederken, bir yandan da Mustafa Kemal’e suikast düzenlemek için planlamalar yapmaya başlamıştır.
İzmir’de kendisine yönelik suikast girişiminin ardından bir açıklama yapan Mustafa Kemal, “Ben şahsen intikamdan hoşlanan bir adam değilim. İş mahkemeye aktarılmıştır. Bunun sonucunu beklemek lazımdır. Bu işe karışmaya hakkım yoktur.” demiştir.
Buna göre, Mustafa Kemal ile ilgili,
I. Suikast girişimini kişisellikten çıkarmıştır.
II. Milli egemenlikten geri adım atmıştır.
III. Yargı bağımsızlığına önem vermiştir,
Mustafa Kemal’e yapılan başarısız İzmir suikastı girişiminin ardından yapılan incelemelerde olayın arkasında birkaç kişinin değil, Mustafa Kemal’i öldürerek cumhuriyeti ve inkılâpları yıkmak isteyen daha geniş bir organize bir ekibin olduğu anlaşıldı.
Buna göre suikastçilerin;
I. Ulusal egemenlik
II. Cumhuriyet
III. Saltanat