8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 1. Ünite : Bir Kahraman Doğuyor - Mustafa Kemal' in Askerlik Hayatı - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Harbiye Nezareti; Bulgarlarla Osmanlı Devleti arasındaki askerî sorunların çözümü, buradaki askerî gelişmelerin yakından izlenmesi ve diğer Balkan devletlerinin askerî durumlarının öğrenilmesi amacıyla Mustafa Kemal’i Sofya’ya askerî ataşe göreviyle atamıştır. Mustafa Kemal burada Bulgaristan’ın sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını yakından tanımıştır. Operayı ilk kez burada izlemiş, bunun yanı sıra Bulgaristan’da yaşayan Türklerin sorunlarıyla yakından ilgilenmiştir. Onların kültürel hayatlarının geliştirilmesi için girişimlerde bulunan Mustafa Kemal, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin çıkardığı gazeteleri yakından takip etmiştir. Bulgar meclisinde incelemelerde bulunmuştur. Bulgar ve yabancı üst düzey devlet adamlarıyla görüşmüştür.
İtalya’nın sömürge elde etmek için kendisine yakın olan Osmanlı Devleti’nin Afrika’daki son toprak parçası Trablusgarp’a saldırması üzerine Mustafa Kemal ve bazı subaylar gönüllü olarak bölgeye gitmişlerdir. Mustafa Kemal buradaki yerli halkı İtalyanlara karşı örgütlemiştir. Komutasındaki birliklerle Derme, Tobruk ve Bingazi’de İtalyanlara karşı önemli başarılar kazanmıştır. Ancak Balkan Savaşları’nın başlaması üzerine zorda kalan Osmanlı Devleti İtalya ile Uşi antlaşmasını imzalayarak bölgeyi İtalyanlara bırakmak zorunda kalmıştır.
Buna göre;
I. İtalya, ekonomisini geliştirmek için Osmanlı toprağını işgal etmek istemiştir.
II. Mustafa Kemal’in yerli halkı örgütlemesi liderliğini ve teşkilatçılığını gösterir.
III. Osmanlı Devleti Balkanlardaki savaştan dolayı Trablusgarp’ı kaybetmek zorunda kalmıştır.
II. Meşrutiyet’in ilanından kısa bir süre sonra 13 Nisan 1909’da Meşrutiyet yönetimine son vermek için İstanbul’da büyük bir isyan çıkmış ve bu isyanı bastırmak amacıyla Selânik’te “Hareket Ordusu” hazırlanmıştır. Komutanlığını Mahmut Şevket Paşa’nın yaptığı bu ordunun kurmay başkanlığını ise Mustafa Kemal üstlenmiştir. Bu ordunun İstanbul’da uygulayacağı planları ve bildiriyi Mustafa Kemal hazırlamıştır. Hareket Ordusu İstanbul’a ulaştıktan sonra kısa sürede duruma hâkim olmuş, isyanı bastırmıştır. Bu önemli görevle Mustafa Kemal’in kurmaylık yeteneği pekişmiştir.
Bu bilgilere göre;
I. İsyanın amacı yeni ilan edilen yönetimi ortadan kaldırmaktır.
II. Hareket Ordusu’nun isyana karşı yöntemini Mustafa Kemal belirlemiştir.
III. Mustafa Kemal’in liderlik özelliği ön plana çıkmıştır,