8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 1. Ünite : Bir Kahraman Doğuyor - Mustafa Kemal' in Çocukluk Dönemi ve Öğrenim Hayatı - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Mustafa Kemal, Mehmet Emin Yurdakul ile ilgili şunları söylemiştir: “Şair Mehmet Emin Yurdakul’un ilk kez Manastır Askerî idadisinde öğrenciyken okuduğum, “Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur.” dizeleriyle başlayan manzumesinde bana ulusal benliğimin gururunu tattıran ilk anlatımı bulmuştum...”
Mustafa Kemal, asker olabilmek için askeri eğitim veren bir okula gitmesi gerektiğinin farkındaydı. Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım ise oğlunun asker olmasını istememiş ve bu konuda oğlunu engellemiştir. Ancak Mustafa Kemal, annesinden gizlice askeri okul sınavlarına girmiş ve bu sınavları kazanmıştır. 1893-1895 yılları arasında askerî eğitim için Selanik Askerî Rüştiyesinde eğitim görmeye başlamıştır.
Buna göre Mustafa Kemal ile ilgili;
I. Eğitimi konusunda annesiyle aynı görüşlere sahiptir.
II. idealist ve kararlı bir kişilik özelliğine sahiptir.
III. Zorluklar karşısında yılmadan istekleri için çalışmıştır.
Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisinde yaşanan bir olayı daha sonraları Ali Fuat Paşa’ya şöyle anlatır: “Eğer kitabet hocamız imdadıma yetişmeseydi, ben de şair olup çıkacaktım. Çünkü hevesim vardı. Asım Efendi bir gün beni çağırdı: “Bak oğlum Mustafa dedi, şiiri filan bırak. Bu iş senin iyi asker olmana mâni olur. Diğer hocalarınla da konuştum. Onlar da benim gibi düşünüyorlar. Sen Naci’ye bakma, o hayalperest bir çocuk. İleride belki iyi bir şair ve hatip olabilir fakat askerlik mesleğinde katiyen yükselemez.” Hocamın ne kadar haklı olduğunu hadiseler ispat etti. Çok arzu ettiği hâlde Naci, Erkânıharp (kurmay) zabiti olamadı.”
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde askerî rüştiyelerde Türkçeye daha çok önem verilmekte, yabancı dile iki yıl erken başlanmakta ve Fransızca, ders olarak okutulmaktaydı. Bu okullarda spor salonları da bulunmaktaydı. Sivil rüştiyeler ise bu imkânlara sahip değildi. Yine askerî rüştiyelerde öğrenciler, yetenekleri ve durumlarına göre yükselebiliyorlardı. Tüm bunların yanı sıra askerî okulları bitirenler, orduya girdiklerinde, geniş Osmanlı İmparatorluğu’nun uzak köşelerindeki insanların yaşayışlarını görüp öğrenme fırsatını bulabiliyorlardı. Bu sivil okul mezunlarının kolay kolay elde edemedikleri bir başka imkândı. Bu nedenler Mustafa Kemal’in Selanik Askerî Rüştiyesini seçmesinde etkili olan unsurlardan bazılarıdır.
Mustafa Kemal, Harp Akademisinde, zamanının büyük bir kısmını sorumluluk hissettiği daha ciddi ve daha hassas meselelerle ilgilenmeye ayırdı. Devletin her kademesinde görülen kötü gidişat, kafasını meşgul eden ve çözüm bekleyen en önemli sorundu. Ancak o çözüm yolu bulmakta gecikmedi. Anlamını ve önemini çok iyi öğrendiği hürriyet kavramı ilk çözüm yoluydu. Mustafa Kemal, ileride karakterini bağımsızlık ve hürriyet olarak tanımlayacaktı.
Buna göre Mustafa Kemal ile ilgili,
I. Devlet sorunlarına çözüm arayışına girdiği,
II. Özgürlüğü, kişiliği olarak gördüğü,
III. Askerlik eğitimini ikinci plana bıraktığı
Selanik, liman ve demiryolu ile ülkenin ve dünyanın farklı yerleriyle irtibat halindeydi. Avrupa’da basılan gazete, dergi ve kitaplar kolayca temin ediliyordu. Böylece dünyadaki gelişmelerden ve fikir akımlarından haberdar oluyordu.
Buna göre Selanik ile ilgili,
I. Zengin bir kültürel yapı sahip olduğu,
II. Farklı milletlerin bir arada yaşadığı,
III. Batı ile iletişimin kolay olduğu