6. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite: Namaz - Namazın Farzları Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Namaz kılmaya başlamadan önce ve namaz kılarken yerine getirilmesi gereken bazı farzlar vardır. Bu farzlardan biri yerine getirilmezse namaz geçersiz olur. Bunların bir kısmı namaza hazırlanırken, bir kısmı da namazı kılarken olmak üzere toplam -------- tanedir.
Namaz kılarken;
• abdest alınması,
• gusül yapılması,
• elbiselerin temiz olması koşullarının sağlanması gerekir.
“Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan gelir veya kadınlara dokunur da su bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.”
(Mâide suresi, 6. ayet.)
• “Ey iman edenler! Rükû edin, secdeye kapanın, Rabb’inize ibadet edin, dünya ve ahiret için faydalı işler yapın ki kurtuluşa eresiniz.”
(Hac suresi, 77. ayet.)
• “O zaman biz Kâbe’yi insanların gidip gelip ziyaret edecekleri bir makam ve bir güvenlik yeri yaptık. Siz de İbrahim’in makamından kendinize namaz kılacak bir yer edinin. İbrahim ve İsmail’e de “Tavaf edecekler için, ibadete kapanacaklar, rükû ve secde edecekler için evimi temiz tutun.” diye tâlimat verdik...”
(Bakara suresi, 125. ayet.)
Namazın kılınması için bazı hazırlıklar yapılmalıdır. Namazdan önce yapılan bu hazırlıklara “namazın şartları” denir.
Namaz kılmaya başlamadan önce ve namaz kılarken yerine getirilmesi gereken bazı farzlar vardır. Bu farzlardan biri yerine getirilmezse o namaz -----
Namaz kılmak için önce abdest almak gerekir. Abdesti aldıktan sonra kıyafetlerin ve namaz kılınacak yerin temizliğine dikkat edilmelidir. Bedende örtülmesi gereken yerler örtülmelidir. Namazın kılınması için namaz kılınacak vaktin gelmesi gerekir. Kılınacak namazın vakti girdikten sonra Kâbe’nin olduğu yöne doğru yönelerek kılınacak namaza uygun niyet edilmelidir. Bu hazırlıklar yerine getirildikten sonra namaza başlanır.
Temizlenmek ve namaz vaktinin girmiş olması gibi namazın hazırlık şartlarını tamamladıktan sonra namaz esnasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan ilki namaza tekbirle başlamaktır.
Haşan boy abdesti için niyet ederek yapılması gerekenleri sırasıyla;
• ----------
• ----------
• hiç kuru yer kalmadan bütün vücudunu yıkamak suretiyle tamamlamıştır.
Namaza hazırlanırken ilk olarak abdest alınması gerekir. Bulunulan yerde su yoksa veya suyu kullanma imkânı bulunmuyorsa teyemmüm alınmalıdır. Abdesti aldıktan sonra kıyafetlerin ve namazı kılınacak yerin temizliğine dikkat edilmelidir. Yüce Allah’ın huzuruna tertemiz çıkılmalıdır. ------- Namaz kılmak için namaz kılınacak vaktin gelmesi gerekir. Kılınacak namazın vakti girdikten sonra Kâbe’nin olduğu yöne doğru yönelerek kılınacak namaza uygun niyet edilmelidir.
• “ ...Gündüzün sonunda ve öğle vaktine girdiğinizde Allah’ı tespih edin.”
(Rûm suresi, 18. ayet.)
• “Gündüzün Güneş'in gün ortasını aşmasından gecenin karanlığına kadar namazı kıl, bir de sabah namazını çünkü sabah namazı şahitlidir.”
(İsrâ suresi, 78. ayet.)
• “ ...Güneş’in doğmasından önce de batmasından önce de Rabb’ini övgüyle tespih et yine gecenin bazı vakitlerinde ve gündüzün iki ucunda da tespih et ki hoşnutluğa erişesin.”
(Tâhâ suresi, 130. ayet.)
Namaz önemli bir ibadettir. Bu yüzden namaz kılarken bazı şartlara riayet etmek ve namazın usulünü iyi öğrenmek gerekir.
Namaza hazırlanırken ilk olarak abdest alınması gerekir. Bulunulan yerde su yoksa veya suyu kullanma imkânı bulunmuyorsa ------- alınmalıdır.
Namaz önemli bir ibadettir. Bu yüzden namaz için maddi ve manevi birtakım yönlerden temizlenmek ve hazırlanmak gerekir. Bu şekilde insan hem kendini temizlemiş hem de Allah’ın huzuruna düzgün bir şekilde varmış olur. Ruh ve beden ibadet için hazır hâle gelmiş olur. Namaza hazırlanırken öncelikle yerine getirilmesi gereken farzlara “şart” , namaz kılınırken yerine getirilmesi gereken farzlara ise “rükün” denir. Namaz kılabilmek için yapılması gereken hazırlıklar yani namazın dışındaki şartlar altı tanedir. Bunlardan biri de ------
Buna göre bu metinde boş bırakılan yere,
I. tekbir almaktır.
II. abdest almaktır.
III. kıbleye dönmektir.