6. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite: Namaz - Namazın Farzları Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Namazda, vücudun başkalarına gösterilmesi yasak olan yerlerin örtülmesi demektir. Namaz kılarken kadınların el, ayak ve yüz dışında tüm vücudunu örtmeleri; erkeklerin ise en az göbekleri ile diz kapaklarının altına kadar olan yerlerini örtmeleri bunun bir gereğidir.
• “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, ziynet yerlerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. ...Ey müminler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!”
(Nûr suresi, 31. ayet.)
• “Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çağına ulaşınca onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir. Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti.”
(Ebu Davud, Libas, 31)
Emrah, abdestini alarak cuma namazı için caminin yolunu tuttu. Müezzinin ezan okumasının ardından namaza geçildi. İmam namazda Fatiha, Fîl ve Kevser surelerini okudu. Tahiyyattan sonra namaz bitirilerek selam verildi. Namazın bitişinde de verilen nimetler ve sağlık için Allah’a hamd edildi. Daha sonra Emrah, arkadaşı Talha ile birlikte oynamaya gitti.
Bu metinde namazın;
I. iftitah tekbiri,
II. kade-i ahire,
III. kıraat,
IV. vakit,
V. secde
Namazın geçerli olması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Selamdan önceki oturuş da bunlardandır ve “kade-i ahire” olarak ifade edilir. Burada belirli bir miktar oturulması farzdır.
--- bazı ibadetlerin yapılmasına engel olan, dinî açıdan temizlenmeyi gerektiren manevi kirlilik anlamına gelir. --- ise temizlik demektir. İki kelime birleşince kişinin duruma göre abdest alması, gusletmesi ya da teyemmüm alması manasına gelir.
Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber, “Sizden biriniz, insanlara namaz kıldırdığı zaman, kısa tutsun. Çünkü onların arasında zayıf, hasta ve yaşlılar vardır. Herhangi biriniz kendi başına namaz kıldığında ise dilediği kadar uzatsın.” buyurdu