10. Sınıf: Tarih - 1.Ünite: Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi - Oğuz Göçleri ve Anadolu - Anadolu'nun İlk Fatihleri - Anadolu'nun Türkleşmesi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
•Teorik çalışmalardan çok pratik ve el yordamıyla deneysel çalışmalar yapmıştır.
•İlk hesap makinesinden asırlar önce aynı sistemle çalışan benzer bir mekanizmayı geliştirmiş, otomatik sistemler kurup bunlar arasında denge kurmayı da başarmıştır.
•Otomatik hizmetçiyi geliştirmiş, Diyarbakır Ulu Camii’nin güneş saatini yapmış ve fiili saati icat etmiştir.
Malazgirt Savaşı sonrası Anadolu'da kurulan Türk beylikleri siyasi, askerî, kültürel ve mimari birtakım çalışmalar yapmışlardır.
Türkiye Selçuklularında, Büyük Selçuklu Devleti’nde geniş yetkileri olan meliklerin, ülke bütünlüğünün korunmasına engel olduğu görülmüş ve şehzadelerin yetkileri konusunda birtakım değişikliklere gidilmiştir.
Bu değişiklikler arasında meliklere yönelik;
I. idari yetkileri kısıtlama,
II. faaliyetleri takip etme,
III. büyük iktalar vermekten vazgeçme
I. Kılıç Arslan’ın kendisini Büyük Sultan ilan etmesine tepki gösteren Büyük Selçuklu Sultanı, Anadolu'ya ordu göndermiş, yapılan savaşta yenilen Türkiye Selçuklu Sultanı Habur Irmağı'ndan geçerken boğulup vefat etmiştir.
Selçuklu Hanedanı içerisindeki bu çatışma ve istikrarsızlığın;
I. ikta,
II. gulam,
III. veraset
Ermeni Tarihçi Urfalı Mateos, Bizans İmparatoru Romanos Diogenes'in Malazgirt Savaşı öncesinde Sivas'a ulaştığında Ermeni toplumunun Türklerden yana tavır almasına sinirlendiğini ve sefer sonrasında Ermeni mezhebini kaldırmaya yemin ettiğini yazmıştır.
Bu durumdan yola çıkılarak,
I. Anadolu'da din ve mezhep birliği kurulmuştur.
II. ilk Türk fütuhatı sonrasındaki uygulamalar Oğuzlara duyulan güveni artırmıştır.
III. Anadolu'nun yerel unsurlarıyla Doğu Roma yönetimi arasındaki bağlar zayıflamıştır.
Bizans imparatorluğu, Anadolu'da yerli halktan aldığı ağır vergilerle yetinmeyip halkı gemi, köprü, yol ve müstahkem mevki inşasında çalışmaya ve inşaatlara malzeme vermeye zorlaması bölgedeki hoşnutsuzluğu artırmıştır.
Sultan Melikşah, Süleyman Şah’ın Bizanslı Vali Isakios Komnenos ile yirmi bin dinar karşılığında barış yapması ve Anadolu'da başarılı fetihler yapması üzerine Anadolu Selçuklu Hükümdarı olarak tanıdığına dair menşur göndermiştir. Abbasi Halifesi Kaim-Biemrillah da hilat ile Nasıreddin ve Rükneddin unvan ve lakaplarını veren bir ferman yollamıştır.
Aşağıda Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliklerinin bıraktığı eserlerin bazıları verilmiştir:
Artuklular | Mardin ve Harput ulu camileri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan köprüler, Artuklu Sarayı |
Danişmentliler | Niksar ve Kayseri Ulu camileri, Niksar Yağıbasan Medresesi, Çukur Medrese, Melik Danişment Kümbeti ve Emir Gazi Kümbeti |
Saltuklular | Erzurum Kalesi ve Erzurum Ulu Cami, Saat Kulesi, kümbetler |
Mengücekoğulları | Divriği Kale Cami, Divriği Külliyesi, Divriği Ulu Cami Şifahanesi |
Beyliklerin Yaptığı Medreseler | Dündar Bey Medresesi, Hatuniye Medresesi, Köşk Medrese, Emir Sinaneddin Medresesi |
Selçuklu Hanedanı içerisinde sonu gelmez rekabette Arslan Yabgu'nun soyundan gelenler başarısız olmuş; Anadolu, Horasan, İran ve Irak bölgesine gelmişlerdir. Devlet yönetiminden memnuniyetsizlik duyan Türkmen grupları bu aile mensuplarının etrafında toplanmış ve Anadolu Türkleri bu aileyle birlikte hareket etmiştir.