10. Sınıf: Tarih - 4. Ünite: Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti - Osmanlı Devletinde Askeri Sınıf Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Osmanlı Devleti'nde toplum, saltanat beratı ile padişahın dinî ya da idari yetki tanıdığı kişilerden oluşan yönetenler (askerî sınıf); idareye katılmayan muhtelif din ve soylara mensup zümrelerden oluşan yönetilenler (reaya) olmak üzere iki sınıftan oluşmuştur.
Osmanlı Devleti’nde seyfiye sınıfı, Enderun veya diğer eğitim kurumlarında yetişen ve ümera da denilen kişilerden oluşturulmuştur.
Osmanlı sultanları, idari işlerde sarayda eğitim görmüş kişilere görev vermiş ulemayı da kendi hizmetine almıştır.
Osmanlı toplumunda yönetenler sınıfı kendi arasında seyfiye, kalemiye ve ilmiye olmak üzere üç sınıfa ayrılmıştır.
Necla Öğretmen dersinde: “Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfının üyeleri; şeyhülislam, kadı, müderristir.” bilgisini verdikten sonra öğrencilerinden bu sınıfa yönelik bir afiş hazırlamalarını istemiştir.
Osmanlı Devleti'nde taşra teşkilatının çekirdeğini, merkezden atanan bir kadı ile güvenlik ve adaletten sorumlu bir subaşı oluşturmuştur. Taşra idarecilerinin çoğu merkez tarafından atanmıştır. Sadaret kethüdası tarafından tayin listesi yapılmış ve sadrazam tarafından atamalar gerçekleştirilmiştir.
Osmanlı Devleti’nde Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar Bursa’da yirmi beş, Edirne'de on üç ve İznik’te dört olmak üzere toplam kırk iki medrese kurulmuştur.
Osmanlı Devleti’nin bu uygulamayla;
I. yetenekli öğrencileri topluma kazandırmak,
II. nitelikli personel ihtiyacını karşılamak,
III. Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip etmek
Osmanlı Devleti’nde eğitim hizmetlerinin konu edildiği belgeselin her bir bölümünde, bu amaca hizmet eden kurumların tanıtımı yapılmıştır.
Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfı içerisinde eğitim ve öğretim görevini üstlenen ulema, derecelerine uygun medreselerde müderrislik yapmış ve mesleki başarı gösterenler ülkenin önemli medreselerine atanmıştır.