10. Sınıf : Tarih - 5. Ünite : Dünya Gücü Osmanlı - Osmanlının Gücü ve Stratejik Rakipleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Papa, bir mektubunda Şah İsmail’in ortaya çıkışını “Türklere karşı harekete geçebilmek için ilahi bir fırsat” olarak değerlendirmiştir.
Osmanlılar, XVI. yüzyılda Habsburgların ispanya kanadıyla Akdeniz ve Kuzey Afrika; Avusturya kanadıyla ise Orta Avrupa hâkimiyeti için mücadele etmiştir.
Bir tarih öğretmeni dersinde: “Böylece Osmanlı Devleti, Habsburgların tüm Avrupa’yı kendi hâkimiyeti altında toplaması ve Haçlı Seferi düzenleme ihtimaline karşı zayıf devletleri destekleme siyasetini temel politika olarak seçmiştir.” demiştir.
Venedik ve Ceneviz cumhuriyetleri, İtalya’nın refaha kavuşmasını sağlayan devletlerin başında gelmektedir.
Cenevizliler, Varna Savaşı'nda papanın yardım çağrısını kabul etmemişler, kendi gemilerini Osmanlı hizmetine sunmuşlardır.
“ imparator Şarlken tüm Avrupa’nın başı olmak iddiasıyla Fransa’yı Müslümanlara karşı ittifaka zorlamaktadır. Bu nedenle İslam’ın Sultanı Süleyman’ın Fransız kralı ile ittifakı bir zorunluluk hâlini almıştır. Eğer Fransa bu ittifaktan cayarsa bütün Hristiyan dünyasının Osmanlılara karşı birleşmesi kaçınılmaz olur."
Osmanlılar; Portekiz’e karşı Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'na donanma göndermiştir.
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Coğrafi Keşiflerin Akdeniz’deki olumsuz etkilerini gidermek için Fransa’ya kapitülasyonlar verilmiştir.
Osmanlı Devleti XV ve XVI. yüzyıllarda Roma Katolik Kilisesi’ne karşı Ortodoksluğun ve Protestanlığın himaye edilmesi siyasetini izlemiştir.