11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyat 3. Ünite : Şiir - Servetifünun ve Fecriati Şiir - Test Soruları -Test Çöz - 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Onun Hasta Çocuk isimli manzum hikayesi kulak için kafiye anlayışına uygundur. Bu manzumesinde sözünü ettiği çocuk, kendi oğlu Haluk'tur. Bazı şiirlerinde aileyi, bazılarında ise gündelik yaşamı işlemiştir. Pek az şiirinde aşkı anlatmıştır. Tabiat şiirlerinde ressamlığının etkisi hissedilir.
Şiirleri düzyazıya oldukça yakındır. Dili süslü ve ağırdır.
Mensur şiir türünün edebiyatımızdaki ilk örneklerini vermiştir.
Bu şiirlerin duygusal yönü son derece güçlüdür.
----, Servetifünun'un duygusal ve lirik yönü en güçlü şairi olarak tanınmıştır. Şiirlerinde aşk, gurbet, aile, özlem ve doğa güzelliklerini ele almıştır. Şiirlerinde doğayı daha çok bir fon olarak kullanmıştır. Eski şiirin neredeyse hiç etkisinde kalmamıştır. Nazım tekniğini ve dili titizce kullanmıştır. Bütün şiirlerini Tamat adlı eserinde toplanmıştır.
Sevdaya mukabil duyulur ruhta her gah
Bir def-i peyapey ile bir cezb-i pevapev
Bir istiyor insan onu, bir istemiyor ... Ah!
Sevmek bile doğmak gibi, ölmek gibi bir şey
Sarmış ufuklarını senin gene inatçı bir duman Beyaz bir karanlık ki gittikçe artan
Ağırlığının altında her şey silinmiş gibi
Bütün tablolar tozlu bir yoğunlukla örtülü Tozlu ve heybetli bir yoğunluk ki bakanlar Onun derinliğine iyice sokulamaz, korkar Ama bu derin karanlık örtü sana çok layık
Sözlüklerden, daha önce hiç kullanılmamış Farsça ve Arapça sözcükler bulundu. Böylelikle günlük dilden
iyice uzaklaşıldı. Fransız edebiyatının anlatım ve şekil özelliklerinden etkilenildi. Uzak diyarlara göçüp oralarda yeni bir yaşam kurmak hayal edildi. Batı'dan sone, terzarima, triyole nazım biçimleri alındı.
Şiirde güzellikten başka bir şey aramadığını ifade etmiştir. Fransadaki öğrenim yıllarında Fransız şiirini ve sembolistleri tanıma fırsatı bulur. Sone nazım şeklini ilk kullanan sanatçıdır. Şairin doğa konulu en meşhur şiiri Elhan-, Şita'dır. Bu şiir, bir serbest müstezat örneğidir. Şair, şiirlerinde özellikle müzik ve resim unsurlarını önemsemiştir.
Her fırsatta yeni şiirden yana olduğunu dile getirmiştir. Çağdaş Fransız şiirinden etkilenmiştir. Hece ölçüsüne karşı çıkmıştır. Aruz veznini daha ahenkli bulmuştur. Tüm şiirlerini aruz vezni ile kaleme almıştır. Siyasi ve ideoloik konulardan uzak durmuştur. Edebiyatımızda Ahmet Haşim'le beraber serbest müstezatın en başarılı iki temsilcisinden biri olarak kabul edilmiştir.