8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 2. Ünite : Milli Uyanış -Sevr Barış Antlaşması- Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
• Osmanlı Devleti’nin malî durumundan ötürü savaş tazminatı istenmeyecek, Türkiye’nin Almanya ve müttefiklerine olan borçları silinecek; ancak Türk mâliyesi müttefikler arası malî komisyonun denetimine alınacaktır.
• İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi silahtan arındırılacak, savaş ve barış zamanında bütün devletlerin gemilerine açık olacak; Boğazlarda deniz trafiği on ülkeden oluşan uluslararası bir komisyon tarafından yönetilecek; komisyon gerekli gördüğü zaman Müttefik Devletlerin donanmalarını yardıma çağırabilecektir.
• Edirne ve Kırklareli dâhil olmak üzere Trakya’nın büyük bölümü Yunanistan’a; Ceyhan, Antep, Urfa, Mardin ve Cizre kent merkezleri Suriye’ye (Fransız Mandası); Musul vilayeti en kuzeydeki kazası İmadiye dâhil tamamen El Cezire’ye (Birleşik Krallık Mezopotamya Mandası, sonradan Irak) İstanbul Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalacaktır.
• Savaş döneminde katliam ve tehcir suçları işlemekle suçlananlar yargılanacaktır.
I. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan devletlerle yapılan barış antlaşmalarının esasları Paris Barış Konferansında belirlenmiş ve antlaşmalar imzalanmıştır. Ancak 1920 yılına gelinmesine rağmen henüz Osmanlı Devleti ile herhangi bir antlaşma yapılmamış daha sonraya bırakılmıştır.
İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devleti’yle geç antlaşma yapmasında;
I. Büyük Millet Meclisinin açılması,
II. Anadolu halkının işgallere karşı direnişi,
III. İtilaf Devletleri’nin anlaşmazlığa düşmeleri