11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 5. Ünite: Sohbet - Sohbet Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil 11 Sınıf Türk Dili Edebiyatı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Şevket Rado
II. İbrahim Şinasi
III. Cenap Şahabettin
IV. Tevfik Fikret
Türk edebiyatında sohbet türünün kayda değer ilk örneklerini --- bağımsız sanatçılarından --- vermiştir. Onun bu türde yazılmış en önemli eseri Ramazan Sohbetleridir.
Beyninizi daha üretken hâle getirebilmek için ne yaptınız? Beynim benim için çok önemli, onun için bol bol besin alıyorum, diyorsanız yanılıyorsunuz. Beyin sadece besinle gelişmez. Biyolojik olarak yeterli olabilir ama hayatımızdan daha fazla verim almak için asla yetmez.
Biz insanların hayvanlardan bir farkı konuşmaksa öteki farkı da gülmektir. Siz hiç ömrünüzde gülen, kahkahalar savuran bir hayvan gördünüz mü? Zavallılar kim bilir ne kadar gülmek istiyorlardır! Hatta insan kardeşlerinin öyle bazı tuhaflıkları vardır ki onların karşısında herhâlde kahkahalarla gülmek için can atıyorlardır ama ne hikmetse yüzleri gülmeye elverişli bir şekilde yaratılmamıştır.
Baudelaire, şairlerin en orijinali, Poe'yu korka korka değil, kana kana içmiştir. Gide, bugünün en orijinal ruhlarından biri, bütün tesir kaynaklarından içmiş ve hâlâ susuzluğunu giderememiştir. Fakat hiçbir şair tesir altında kaldığını Şeyh Galip kadar gururla söylememiştir:
Esrarını mesneviden aldım
Çaldımsa da mirî malı çaldım
Fehmetmeğe sen de himmet eyle
Ol gevheri bul da sirkat eyle
Geçen sene bütün dünya gazeteleri, Himalaya Dağları’nın en yüksek tepesine çıkmaya çalışan insanların maceralarını okuyucularına saati saatine bildirmekle meşguldü. İnsan durup dururken Himalaya’nın buzlu tepelerine tırmanmayı neden istesin? Tehlikelere kendini neden atmak istesin? Para için yapıyorsa Himalaya’nın tepesine çıktı diye kimse kimseye on para vermez. Fakat Himalaya’nın tepesine çıkmak bir marifettir.
İtalyan yazarı Luigi Pirandello’nun bir iki oyununu görmüşsünüzdür. Hikâyelerini okudunuz mu? Bay Feridun Timur onlardan otuz altısını dilimize çevirmiş, Millî Eğitim Bakanlığı da bastırmış. Hepsini okumadımsa da okuduklarım çok hoşuma gitti, diyebilirim ki o yazarın oyunlarından daha çok beğendim hikâyelerini. Oyunlarında yüksekten atmayı andırır bir hâl vardır. Hikâyeleri öyle değil, Pirandello onlarda kişilerini daha iyi gösteriyor, canlandırıyor.