11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 3. Ünite: Şiir - Tanzimat Dönemi'nde Şiir Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Batı edebiyatını yakından izleyen Tanzimat şairleri şiirlerinde --- ve --- akımının etkisi altında kalmışlardır.
Hürriyet kavramını şiirde ilk kez kullanan şairdir. Gazel, kaside, murabba gibi eski nazım biçimleriyle “kanun, vatan, adalet, hak, hukuk” kavramlarını işlemiştir. Divan şiirini abartılı bir biçimde eleştirmiş, onları kocakarı masallarına benzetmiştir.
I. Recaizade Mahmut Ekrem
II. Ziya Paşa
III. Abdülhak Hamit Tarhan
IV. Muallim Naci
V. Namık Kemal
Yeni bir edebiyatın temelini atan Tanzimat sanatçıları, yapısal açıdan divan şiiri geleneğinden kopamamışlardır. Bu onların şiirde yapısal açıdan hiçbir değişiklik yapmadıkları anlamına da gelmez.
I. Şerare
II. Füruzan
III. Sümbüle
IV. Hacle
V. Bâlâdan Bir Ses
I. Birinci dönem şairlerine göre daha ağır bir dil kullandılar.
II. Siyasi olaylardan ve devlet yönetiminden uzak durdular.
III. Sosyal konulardan çok, bireysel konuları ele aldılar.
IV. Sanatçılar birinci kuşağa göre daha içe dönük ve uyumlu bir tavır sergilediler.
V. Birinci döneme göre daha anlaşılır, süsten uzak ve halka yönelik bir dil kullandılar.
(I) Tanzimat Edebiyatı’nın birinci dönemi 1860-1876 yılları arasını kapsar. (II) Bu dönemin en önemli temsilcileri Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Abdükhak Hamit Tarhan’dır. (III) Bu sanatçılar sanatı, toplumun aydınlatılmasında bir araç olarak gördüler. (IV) Fransız devrimci yazarlarından esinlenerek zulme ve haksızlığa kalemleriyle savaş açtılar. (V) Önceki şiirlerimizde bulunmayan vatan, millet, hukuk, hürriyet ve meşrutiyet gibi kavramları şiire taşıdılar.
--- değişik edebî türlerde gücünün yettiği ölçüde eserler kaleme almıştır. Şüphesiz bu edebî türler içinde şiir, ilk sırayı almaktadır. Eski şiir tarzının daha çok şekil üzerindeki değişmelerine örnek olabilecek nitelikte şiirlerinden oluşan Nağme-i Seherden sonra şair, Yâdigâr-ı Şebâb ile muhtevada bir yeniliğe yönelmiş gibidir. --- ise gerek içerik gerek söyleyiş bakımından, yeni bir anlayışla karşımıza çıktığı görülür.