8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 4. Ünite : Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye -Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Atatürk döneminde toplumsal alanda birçok yenilik yapılmıştır.
Bunlar;
• Şapka Kanunu ve Kıyafette Değişiklik (25 Kasım 1925)
• Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
• Uluslararası Takvim, Saat, Rakam ve Ölçü Birimlerinin Kabul
• Soyadı Kanunu’dur. (21 Haziran 1934)
1926’da kabul edilen Medeni Kanun’la Türk kadını aile ve iş hayatında, sosyal ve ekonomik hayatta söz ve karar sahibi olmuştur. Medeni Kanun’u, Türk kadınına siyasi hakların verilmesi izlemiştir. 3 Nisan 1930’da belediye seçimlerinde, 26 Ekim 1933'te muhtar ve ihtiyar heyetlerine, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. İsviçre dâhil bazı Avrupa ülkelerinde bile kadınların oy kullanamadığı bir dönemde, Türk milletinin böyle bir adımı atması Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Kadınlar, bu haklarıyla yönetimde erkeklerle birlikte söz sahibi olmuşlardır. 1 Mart 1935’te toplanan 5. Dönem TBMM’de 18 kadın milletvekili yer almıştır.
Bu metne göre;
I. 1930’lu yılların başında kadınlar siyasi haklar elde etmiştir.
II. Türk kadını birçok Avrupa ülkesinden önce seçilme hakkını elde etmiştir.
III. Kadınlara bu hakların verilmesiyle ulusal egemenlik pekişmiştir.
Osmanlı Devleti’nde Müslüman erkekler yaygın olarak sarık ve cübbe kullanmaktaydı. Devletin çok uluslu yapısı nedeniyle insanlar dinlerine, milliyetlerine, mesleklerine, şehirli veya köylü oluşlarına göre giysi tercihinde bulunmuşlardır. Osmanlı Devleti zaman zaman halkın kıyafetlerinin rengini bir düzene sokmaya çalışmıştır. Örneğin lll. Selim döneminde Müslümanların başlık ve ayakkabılarının sarı, Ermenilerinkinin kırmızı, Rumlarınkinin siyah, Yahudilerinkinin ise mavi olması kabul edilmiştir. II. Mahmut Dönemi’nde Osmanlı toplumundaki kıyafet karmaşasının önüne geçmek için devlet memurlarının fes, redingot (uzun ceket) ve pantolon giymelerinin zorunlu hâle getirilmesi oldukça tepki çekmişti. Ancak fes zamanla kabul görmüş ve o devirde modernleşmenin simgesi sayılmıştı. Millî Mücadele sırasında kalpak, fesin yerini almaya başlamıştı. Mustafa Kemal, kıyafet konusunda Türk toplumunun çağdaş bir görünüme kavuşmasından yanaydı. Bu amaçla da şapka kanunuyla kılık—kıyafette değişiklik yapmıştır.
Buna göre;
I. Osmanlı Devleti’nde kılık—kıyafet konusunda çalışma yapılmıştır.
II. Osmanlı Devleti’nde kılık—kıyafette birlik yoktur.
III. II. Mahmut Dönemi’nde yapılan çalışmalar günümüzde de uygulanmaya devam etmiştir.