6. Sınıf: Din Kültürü - 5. Ünite: Temel Değerlerimiz - Toplumumuzu Birleştiren Temel Değerler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Toplumu birleştiren temel değerlerden biri, Hz. Peygamber’e ve onun ehlibeytine duyulan sevgidir. Aziz Türk milleti, dinî değerleri samimiyetle benimsemiş, onlara her zaman önem vermiş ve sahip çıkmıştır.
Paylaşma ve yardımlaşma, bütün toplumlar için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Toplumda birlik ve beraberliğe katkı sağladığı gibi insanların birbirlerine olan güvenini de artırır. Paylaşma ve yardımlaşma, zenginler tarafından maddi olarak yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Paylaşma ve yardımlaşmaya öncelikli olarak yakın çevre ve akrabalardan başlanmalıdır.
Dinin ve dinî değerlerin toplumsal kaynaşmaya, birlik ve bütünleşmeye birçok katkısı vardır. Bunun için farklı düzenlemeler yapılmıştır. Toplum birliğini sağlayan bazı davranışlar teşvik edilmiş, bazı durumlardan da sakınılması gerektiği belirtilmiştir.
Tarihin bazı dönemlerine bakıldığında bazı zenginlerin muhtaç kimseleri incitmemek için farklı bir yol izlediği görülmektedir. Örneğin bir zengin, mahalle bakkalına giderek borç defterindeki herhangi bir yoksulun borcunu gizlice öderdi. Adının duyulmasını da istemezdi.
Fitre (fıtır sadakası) ramazan ayına özgü bir ibadettir. Dinen zengin sayılan Müslümanların, en az bir günlük yiyecek masrafı kadar parayı fakirlere infak etmesidir. Bayram namazından önce verilmelidir ki ihtiyacı olanlar da bayram sevincini daha güzel yaşayabilsin.
Buna göre fitre ile ilgili,
I. Bir yardımlaşma örneğidir.
II. Her zaman verilebilen bir sadakadır.
III. İnsanlar arası eşitsizliği artırır.
IV. Birlik ve beraberliğe katkı sağlar,
“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.”
(Hucurât suresi, 10. ayet.)
İbadetler ve dinî bayramlar, insanları bütünleştiren dinî değerler arasında yer alır.
Buna göre;
I. duha namazı kılmak,
II. cemaatle namaz kılmak,
III. bayram namazı kılmak