11. Sınıf: Coğrafya - 2. Ünite: Beşeri Sistemler - Türkiye'de Sanayi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sanayi tesislerinin yoğun olduğu yerlerde hava kirliliği, sanayi tesislerinin daha az olduğu yerlere göre daha fazladır.
Kuşkusuz sanayi kuruluşlarının belli alanlarda toplanması ve sanayi bölgeleri oluşturması, o bölgenin sanayisinde kuruluş yerini belirleyen etmenlerle ilgilidir. Bu faktörlere kısaca kuruluş yeri ya da yerleşim faktörleri denilmektedir. Kuruluş yeri faktörleri belli bölgelerde sanayi faaliyetlerinin yığılmasına neden olan faktörlerdir. Çok çeşitli olan bu faktörler genellikle birbiriyle ilişki içindedir. Bu sebeple bahis mevzu etkenleri bağımsız olarak ortaya koymak genellikle mümkün değildir. Bununla birlikte, kuruluş yeri faktörleri her bir sanayi kolunun özelliğine göre değişik özellikler göstermektedir.
Metin ile bağlantılı olarak;
I. Sermaye
II. Ham madde
III. Enerji kaynakları
IV. Pazar
V. Ulaşım
Aşağıdaki Türkiye haritasında bir ürüne ait en fazla üretildiği işleme tesislerine ait bölgelerin yerleri verilmiştir.
Aşağıdaki Türkiye haritasında bir makine sanayisi ürünlerinin işleme tesislerine ait bölgelerin yerleri verilmiştir. üretim alanları gösterilmiştir.
Aşağıdaki haritada elektrik üretiminde de kullanılan bir enerji kaynağının çıkarıldığı ve enerji kaynağı olarak kullanılıp elektrik enerjisi üretilen yerler gösterilmiştir. Bu enerji kaynağının Türkiye’de çıkarılan kısmı Türkiye ihtiyacının ancak %0,8’ni karşılamaktadır. Bu sebeple ithal edilir.
Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin yıllar içerisinde sanayi ürünlerinin ihracattaki payı verilmiştir.
Tabloya bakıldığında yıllar içerisinde sanayi ürünlerinin payının arttığı görülmektedir.
Ülkemizde madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bazı yerlerde sanayi üretimi gelişmiştir. Bu sebeple bu yerlerde nüfus yoğunluğu genel olarak fazladır.
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı esnasında birçok dost ve müttefik ülke Türkiye’nin askeri ihtiyaç talebine yanıt vermemiş hatta ambargo uygulamıştır. Bu doğrultuda Türkiye’nin bazı temel savunma sanayii ihtiyaçlarının doğrudan kendi kaynaklarıyla karşılaması kaçınılmaz olmuştur. Bu durumun sonucunda devlet sermayesi ile önemli atılımlar yapılmış ve bazı kuruluşlar hayata geçirilmiştir.