11. Sınıf: Coğrafya - 2. Ünite: Beşeri Sistemler - Türkiye'de Tarım ve Hayvancılık Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Aşağıdaki haritada bazı iller numaralandırılarak koyu renkle gösterilmiştir.
Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinden bazıları soğuğa havalara karşı hassas olduğu için kışların ılık geçtiği alanlarda yetiştirilir.
Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinden bazıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığının verdiği özel izin ile sadece belirli alanlarda yetiştirilmektedir.
Türkiye’de yapılan tarımsal etkinliklerde insan ve hayvan gücünün yerini büyük oranda makine kullanımı almıştır.
Genellikle yardımcı bir tarım kolu olan ipek böcekçiliği, dut ağacının bulunduğu her yerde yapılabilir. Geçmişte yaygın olan bu ekonomik faaliyet günümüzde oldukça azalmıştır.
Türkiye’de geçmiş yıllarda aile işletmeciliği şeklinde yapılan kümes hayvancılığı, bugün modern çiftliklerde ticari amaçla yapılmaktadır. Özellikle büyük şehirlerin etrafında beyaz et ve yumurta üretimi yapılan modern kümes hayvancılığı tesislerinin yaygınlaştığını görmek mümkündür.
Türkiye’de tatlı su balıkçılığı göllerde, barajlarda ve akarsularda yapılmaktadır.
I. Beyşehir Gölü
II. Tuz Gölü
III. Burdur Gölü
IV. Eğirdir Gölü
V. Çıldır Gölü
Aşağıdaki haritada bazı alanlar numaralandırılarak koyu renkle gösterilmiştir.
I. En çok incir yetiştirilen alandır.
II. İklim koşulları tahıl üretimine elverişlidir.
III. Güneşlenme isteği fazla olan bitkiler yetiştirilir.
IV. En çok pamuk üretilen alandır.
V. Tarımda makine kullanımı yaygındır.
Başta Çukurova olmak üzere Akdeniz kıyı kuşağının sulanabilen alanlarında yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Gıda maddesi, hayvan yemi ve sanayide ham madde olarak kullanılmasının yanı sıra son yıllarda biyodizel yakıt üretiminde de kullanılmaktadır.
Türkiye’de tarımsal faaliyetler ve verimlilik doğal ve beşeri faktörlerden etkilenmektedir. Türkiye’de bir taraftan tarım ürünleri çeşitli iken diğer taraftan tarımsal üretimde sulamaya duyulan ihtiyaç fazladır.
Koyun yetiştiriciliğinde üretim maliyetini düşürmek için kış mevsiminde yemle beslenen hayvanlar yılın diğer dönemlerinde bozkır bitki örtüsünün görüldüğü meralara götürülmektedir.
Türkiye’de tarımsal verimin yüksek, üretimin fazla olduğu bazı alanlar aşağıdaki haritada taranarak koyu renkle gösterilmiştir.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin su ürünleri potansiyeli yüksek olmasına karşın, su ürünleri avcılığı ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip değildir. Türkiye’de su ürünlerinden elde edilen gelirin artırılması için depolama ve işleme tesislerinin artırılması, kıyıların kirletilmesinin önlenmesi, zararlı avlanma yöntemlerinin yasaklanması, modern balıkçılık yöntemlerinin uygulanması, balıkların yumurtlama döneminde avlanmasının yasaklanması gerekmektedir.
Bu koşuların yerine getirilmesi,
I. Trabzon
II. Bartın
III. Adana
IV. Kastamonu
V. Mersin
Türkiye’de özellikle iç kesimlerde en çok yetiştirilen hayvan koyundur.
Bu durum,
I. Kurak ve yarı kurak iklim koşulları
II. Bozkır bitki örtüsünün varlığı
III. Ahır ve besi çiftliklerinin varlığı
"Doğal faktörler Türkiye’de hayvancılığın dağılışı üzerinde etkili olmuştur. Buna göre Türkiye’deki dağılışı doğal faktörlerden en az etkilenen hayvancılık faaliyetleri nelerdir?” sorusuna öğrencilerin verdiği cevaplar şu şekildedir:
I. Ali: Kümes hayvancılığı
II. Veli: Arıcılık
III. Musa: Besi ve ahır hayvancılığı
IV. Haşan: Küçükbaş koyun yetiştiriciliği