11. Sınıf: Coğrafya - 3. Ünite: Küresel Ortam - Bölgeler ve Ülkeler - Uluslararası Örgütler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
G-20 (Group of 20); dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan finansal krizlere bağlı olarak 1999 yılında ABD ve Kanada Maliye bakanlarının öncülüğünde Washington’da kurulmuştur. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu ve küresel ekonomik kararların alındığı bir platform olan G-20, uluslararası ekonomik iş birliğini artırmayı hedeflemektedir. G-20 ülkeleri seçilirken finans, jeostratejik konum, nüfus, bulunulan bölgede önemli olma durumu gibi faktörler gözetilmiştir.
Aşağıdaki dünya haritasında bazı ülkeler taranarak verilmiştir.
Birleşmiş Milletler ile ilişkilendirilen uluslararası örgütler ve bunlara bağlı uzmanlık kuruluşları bulunmaktadır.
Petrol ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC); 10-14 Eylül 1960’da kurulmuştur. 14 üyeye sahip olan ve ilk beş yıl Cenevre’de (İsveç) bulunan OPEC, daha sonra merkezini Viyana’ya (Avusturya) taşınmıştır. OPEC’in amacı; petrol fiyatlarını belirlemenin yanı sıra üye ülkelerin petrol politikalarını koordine etmek, verimli, ekonomik ve düzenli üretimi sağlamaktır. Dünya petrol üretiminin denetimini elinde bulunduran OPEC ülkeleri, ham petrol rezervlerinin üçte ikisine, doğal gaz rezervlerinin ise üçte birine sahiptir.
İslam işbirliği Teşkilatı (İİT); 1969 yılında İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) adıyla İsrail’in işgali altındaki Mescidi Aksa’nın (Kudüs) yakılmasının İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine kurulmuştur. Örgütün ismi 2011 yılında İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirilmiştir.
Türkiye birçok küresel ve bölgesel örgüte üyedir. Hatta bazı örgütlerin kurucu üyeleri arasındadır.
Birleşmiş Milletler (BM), İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan devletlerin önderliğinde savaş sonrası çıkabilecek anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulmuştur.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 30 Eylül 1961 tarihinde Avrupa Ekonomik işbirliği Örgütü’nün (OEEC) yerine geçmiştir. 2016 yılında Letonya’nın üyeliğiyle birlikte üye sayısı 35’e ulaşmıştır. Türkiye OECD’nin kurucu üyeleri arasında yer almaktadır.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8); üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini ön planda tutarak gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki konumunu iyileştirmeyi amaçlayan bir kuruluştur. Ayrıca D-8’in ticari ilişkileri çeşitlendirerek yeni fırsatlar oluşturma, uluslararası düzeyde karar alma mekanizmalarına katılımı artırma ve yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik amaçları da vardır. D-8,15 Haziran 1997’de İstanbul’da kurulmuştur. D-8 üyesi ülkelerin aynı zamanda İİT’ye de üyeliği bulunmaktadır. D-8 ülkeleri, sahip olduğu teknolojik ve ekonomik gelişmişliğin yanı sıra ticari potansiyel ve İİT içindeki nüfus miktarı bakımından da dikkat çekmektedir.
Uluslararası Adalet Divanı, BM’nin başlıca yargı organı olup devletlerarası problemlerle ilgilenen evrensel bir mahkemedir.