5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 2. Ünite: Kültür ve Miras - Uygarlıkları Öğreniyorum Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Babillerin en önemli hükümdarı Hammurabi’dir. Hammurrabi geniş bir alana yayılan ülkesinde tam bir hakimiyet sağlamak için sert maddeleri olan ve 282 maddeden oluşan Hammurabi Kanunları’nı çıkardı. Bu kanunları dönemin geleneklerinin aksine kilden değil taştan tabletlere yazdırdı. Hammurrabi kanunlarından bazıları aşağıda verilmiştir.
• Bir evde yangın çıkar ve oraya yangını söndürmeye gelen bir kimse evin sahibinin malını alırsa, kendisi de aynı ateşe atılır.
• Bir adamın gözünü çıkaranın gözü çıkarılır.
Tarihte tekerleği ilk bulan uygarlık Sümerler olarak bilinir.
Sümerlerin tekerleği bulmaları sonucunda;
I. İnsanların ve yüklerin daha kolay ve hızlı bir şekilde taşınmaya başlanması,
II. Daha uzak mesafelere gidilmesine bağlı olarak kültürel etkileşimin hızlanması,
III. Astronomi alanında araştırmaların kolaylaşması
Sümerler, tarihte yazıyı bulan uygarlık olarak bilinmektedirler. Sümerler yaptıkları zigguratların en alt katını depo yeri olarak kullanmışlardır. Bu depolara gelen eşyaların kaydını tutmak için bazı semboller kullanmışlardır. Bu sembolleri zamanla daha sistemli hâle getirerek yazıyı icat etmişlerdir. Kilden yapılan tabletlere yazdıkları yazılar hem şekil bakımından çiviyi andırdıkları hem de bu iş için özel yapılan bir tür çizgiyle yazıları yazdıkları için Sümerlerin kullandıkları yazıya da çivi yazısı denmiştir.
Buna göre Sümerler ile ilgili;
I. Tarih çağlarının başlamasına neden olmuştur.
II. Döneminin en zengin devleti hâline gelmiştir.
III. Bilgilerin gelecek kuşaklara aktarılmasını, kalıcı olmasını sağlamışlardır.
Asurluların kuruldukları bölge, toprak verimliliği bakımından çok zengin bir bölge değildi. Bu sebeple Asurlular geçimlerini sağlayabilmek için ticarete ağırlık verdiler. Kara ticareti ile uğraşan Asurlular, Anadolu ile ticaret yapmışlardır. Günümüzde Kayseri yakınlarındaki Kaniş Karum (Kültepe)’da Asurlulara ait tabletlere rastlanmıştır. Asurlular bu ticaret sırasında Sümerlerden öğrendikleri çivi yazısını Anadolu’ya taşımışlar ve Anadolu uygarlıklarının tarih çağlarına geçmelerine sebep olmuşlardır.