5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 7. Ünite: Küresel Bağlantılar - Yaşadığımız Yerin Ülke Ekonomisine Katkısı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ülkemizde üretilen ürünler iç pazarın ihtiyacını karşıladıktan sonra yurtdışına satılmaktadır. Bu durum hem o ürünü üretip ihracat yapan şehirin hem de ülkemizin ekonomisine katkı yapmaktadır. Ülkemizde ihracat yapan bazı önemli şehirler ve sattıkları ürünler şöyledir;
I. Kayısı Malatya
II. Fındık Ordu- Giresun
III. Domates Antalya
IV. ……………………. ………………………..
Ülkemiz ihtiyacı olduğu ürünlerin tamamını iç piyasadan, ülke içindeki üretimden karşılayamamaktadır. İhtiyacımız olan ve üretemediğimiz veya üretimi ülke ihtiyacı için yetersiz olan ürünleri başka ülkelerden satın alırız yani ithal ederiz.
Turizm bir ülkenin ekonomik olarak kalkınmasına katkıda bulunan önemli bir faaliyettir. Ülkemize her yıl çok sayıda turist gelmektedir. Bodrum, Alanya, Fethiye gibi yerler turistlerin yoğun ilgi gösterdiği deniz turizmi merkezlerine örnek olarak gösterilebilir. İstanbul kültür turizmi bakımından dünyada önemli merkezlerden biridir. Yine ülkemizde bulunan Göbeklitepe, Çatalhöyük, Alacahöyük, Efes Antik Kenti, Aspendos Antik Tiyatrosu gibi arkeoloji kazı alanları da dünyanın ilgisini çekmektedir. Ülkemizin bu tip değerleri nedeniyle ülkemize gelen turistler yer yıl kayda değer miktarda döviz bırakmaktadırlar.
Üretilen mal ve hizmetlerin insanlar arasında alınıp satılması birer ticari faaliyettir. Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi için bazı özellikleri taşıması gerekir. Bunlar;
• Faaliyetin yerine getirilmesinin sermaye ve emeğe dayanıyor olması gerekir.
• Faaliyetin yıl içinde birden fazla tekrarlanması yani devamlı olması gerekir.
• Gelir getirici faaliyetlerin bir organizasyon içerinde yapılması gerekir.
Bir grup girişimci ülkemizde ürettikleri ürünlerini dünya pazarına sunmaya karar verdiler. Bunun için çok detaylı bir araştırma geliştirme işine girdiler. Onlarca ürün üzerinde tartıştılar ve sonunda hem ulaşım aşamasında bozulmayacak hem uzun raf ömrü olacak bir ürün üzerinde kara verdiler. Peştamal... Peştamalin hem Türk kültürünü dünyaya tanıtacak bir ürün olduğuna hem de aradıkları dayanıklılık ölçütüne uygun olduğuna karar verdiler. Ürünlerin ihracatı için yurtdışından ortaklar buldular ve Denizli’de üretime başladılar. Denizli’de başlayan bu hikâye Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar ulaştı. Ürünlerini hem mağazalarda hem de Amazon alışveriş sitesi üzerinden pazarlamaya başladılar, ilk gönderdikleri ürünler neredeyse hiç satılmadı fakat çeşitli reklam ve tanıtım çalışmaları sonunda başardılar ve bu hikâye Kreamark markası ile başarıdan başarıya koşmaya başladı. Hikayelerini YouTube üzerinden “Bir ihracat Hikayesi” kanalı ile genç girişimcilere de anlatmaya devam ediyorlar.
Ülkeler ürettikleri ürünleri sadece kendi sınırları içerisinde kullanmazlar. İhtiyaç fazlası olan ürünleri satarken, kendi üretemedikleri veya üretimi ülke ihtiyaçlarını karşılamadığı durumlarda ithalat yaparak bu soruna çözüm üretirler. Ülkeler arası ticaret çok büyük miktarlarda gerçekleşir. Bu büyük miktarlardaki ürünlerin taşınması ise apayrı bir sorundur. Bu taşınma işlemi için ülkeler kendilerine uygun ulaşım çözümleri geliştirmişlerdir.