6. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ünite : Tarihe Yolculuk - Yeni Yurt Anadolu Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Beylerim! Anadolu’da nereyi fethederseniz orası sizindir. Fethettiğiniz yerde beyliğinizi kurunuz. Sultan Alparslan |
Sultan Alparslan’ın sözünden sonra beyler, Anadolu’da fetihleri başlatarak fethettiği yerlerde kendi beyliklerini kurmuşlardır.
Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da birçok beylik kurulmuştur. Bu beylikler;
• Türk İslam kültürünü Anadolu’ya taşımışlar ve yaptıkları mimari eserlerle Anadolu’nun Türkleşmesine ve İslamlaşmasına katkıda bulunmuşlardır.
• Anadolu’daki küçük yerleşim yerlerini büyük Türk şehirleri hâline getirmişlerdir.
• Başta Bizans ve Haçlılar olmak üzere Türk yurdunu saldırılara karşı korumuşlardır.
Buna göre beylikler ile ilgili;
I. Yaptıklarıyla Anadolu’da kalıcı olmak istediklerini göstermişlerdir.
II. Anadolu’nun sosyal ve kültürel yapısını değiştirmişlerdir.
III. Türk - İslam medeniyetini Anadolu’ya yaymışlardır.
XIII. yüzyılda Türkiye Selçuklu sultanları tarafından Anadolu’da birçok kervansaray yaptırılmıştır. Kervansaraylar barış zamanında kervanların konaklaması, savaş zamanında ise askerî üs olarak kullanılması için yapılmıştır. Kervansaraylar, yolcuların, tüccarların her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Buralarda insanların statülerine, inançlarına ve milliyetlerine bakılmadan herkese eşit hizmet verilmiştir. Ücretsiz barınma, yiyecek, ibadet, temizlik, tamirat, sağlık hizmetleri, hayvan yemi ve veteriner temini, fakir yolculara ayakkabı, hasta yolcular için tedavi ve ilaç, eşyası kaybolan yolcunun eşyasının bedelinin ödenmesi, ölen fakir yolcunun defin masraflarının karşılanması gibi.
Gıyâseddin Keyhüsrev’in Antalya’yı fethettiği sırada, orada Mısır’dan gelen ve Frenkler tarafından soyularak malları ve kumaşları yağmalanan tüccarların zararını, alınan ganimetten ve kısmen de hâzineden ödeme yoluna gittiği bilinmektedir.
Bizans, Türkleri Anadolu’dan atmak amacıyla hazırladığı büyük bir ordu ile harekete geçmiştir. Türkiye Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan yönetimindeki Türk ordusu ile Bizans ordusu Miryokefalon’da mücadele etmiştir. Miryokefalon Savaşı’nda (1176) zafere ulaşan Türklerin Anadolu’daki hâkimiyeti kesinleşmiştir. Bizans’ın savunmaya, Türklerin taarruza geçtiği zaferin ardından Avrupalılar artık Anadolu'ya “Türkiye” demeye başlamıştır.
Buna göre;
I. Bizans’ın amacı Anadolu’ya tekrar hâkim olmaktır.
II. Avrupalılar Miryokefalon Savaşı'yla Anadolu’nun Türk yurdu olduğunu kabul etmişlerdir.
III. Miryokefalon Savaşı’ndan sonra Bizans Türklerle barış imzalamak zorunda kalmıştır.
Bir Haçlı askeri, Haçlı Seferleri ilgili şunları söylemiştir;
“Ben Orta Çağ’da Avrupa’da yaşayan bir şövalyeyim. Bizans Devleti, Türklere karşı bizlerden yardım istedi. Papa da hem Müslümanların elindeki kutsal yerleri almak hem de Hıristiyanlığı yayarak gücünü arttırmak istiyordu. Biz de senyörlerle birlikte Doğu’nun zenginliğini ele geçirmek için can atıyorduk. Bu nedenlerle Haçlı Seferleri’ni başlattık.” |
Haçlı askerinin anlattıklarına göre Haçlı Seferleri’nin başlamasında;
I. Siyasi,
II. Dini,
III. Ekonomik
Türkler, Orta Asya’dan göç etmeleri sonucunda yeni yurt arayışına girmişlerdir. Yeni yurt bulmak amacıyla Çağrı Bey tarafından 1015 yılından itibaren Anadolu’ya ilk Türk akınları başlatılmıştır. Bu akınlar sonucunda; Bizans’ın iç karışıklıklar nedeniyle Anadolu'ya hâkim olamadığı, Anadolu’nun iklim koşullarının uygun olduğu, su kaynakları ve bitki örtüsü bakımından zengin olduğu görülmüştür. Bu tarihten sonra Türkler yoğun göçler sonucu Anadolu’ya yerleşmeye başlamıştır.
Bu bilgilere göre;
I. Türkler kendilerine yeni vatan bulmak için Anadolu’ya seferler düzenlemişlerdir.
II. Anadolu’da güçlü bir devletin olmayışı Türklerin Anadolu’yu kolayca yurt edinmesini sağlamıştır.
III. Anadolu’nun doğal koşullarının uygun olması Türklerin Anadolu’ya yerleşmesini kolaylaştırmıştır.