8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 7. Ünite : Atatürk' ün Ölümü ve Sonrası - Yeniden Sarsılan Dünya - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
1933 yılında Almanya’da iktidara gelen Adolf Hitler; karşısında Alman halkının üzerine kâbus gibi çöken bir antlaşma, ödenmesi mümkün olmayan ağır tazminat borcu, kontrol edilemeyen bir hiper enflasyon, harap olmuş bir ülke ve intikam hırsıyla dolu bir millet bulmuştur. Almanya’daki durumun böyle devam etmesi mümkün değildi. Bu durumdan yararlanan Hitler, önce ayak bağı olarak gördüğü Versay Antlaşması’nı tanımadığını ilan etti. Antlaşmanın getirdiği yükümlülükleri reddetmiştir. Silah sanayisini ayağa kaldırarak yeniden silahlanmaya başlamıştır. Başka devletlerle ittifak kurmanın yollarını aradı. İtalya ve Japonya ile birleşerek Mihver Devletler grubunu kurmuştur.
Verilen metne göre;
I. Versay Antlaşması’yla Almanya’ya ağır yaptırımlar uygulanmıştır.
II. Hitler mevcut düzeni değiştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmuştur.
III. Almanlar siyasi yalnızlıktan kurtulmak için siyasi oluşumlar içine girmiştir.
Adolf Hitler’in saldırgan politikaları karşısında dünyayı yeni bir yıkımdan kurtaracak güç yoktu. Uluslar arasındaki sorunlara barışçıl çözüm yolları aramak için kurulmuş olan Milletler Cemiyeti, barıştan çok İngiltere’nin çıkarlarını korumakla meşguldü. ABD kendi kabuğuna çekilmiş, Avrupa işleriyle ilgilenmiyordu. Müttefik Devletlerden İngiltere ile Fransa Hitler’i durdurmaya, daha doğrusu yatıştırmaya çalıştılarsa da başarılı olamadılar. Her geçen gün daha da hırçınlaşan Almanya Başbakanı Hitler, 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal etti. Polonya’dan çok kendi çıkarlarını korumayı düşünen İngiltere ile Fransa, Almanya’ya savaş ilan etti (3 Eylül 1939). Böylece I. Dünya Savaşı’ndan çok daha büyük bir yıkım başladı.
Verilen bilgiler dikkate alındığında;
I. Milletler Cemiyeti, dünya barışı yerine İngiltere’nin menfaatlerini korumaya çalışmıştır.
II. Almanlar saldırgan ve yayılmacı bir tutumla hareket etmiştir.
III. İngiltere ve Fransa barışı sağlamak için Almanya’yla anlaşma yoluna gitmiştir.
Dört yıl dünyayı sarsan I. Dünya Savaşı 1918 yılında biterken ufukta barış güneşinin doğacağına dair bir belirti yoktu. Savaşın galip devletleri; bütün suçu yenilen devletlere yüklemiş, intikam hırsıyla onları acımasızca ezmeye çalışmışlardı. Atatürk’ün 1932’de söylediği gibi “Versailles (Versay) Antlaşması I. Dünya Savaşı’nın nedenlerinden hiçbirini yok edemediği gibi, aksine düşman devletler arasındaki uçurumu büsbütün derinleştirmiştir. Çünkü yenen devletler, yenilenlere barış şartlarını zorla kabul ettirirken sadece düşmanlık duygularından beslenmişlerdir. Böylelikle bugün, içinde yaşadığımız barış dönemi sadece ateşkesten ibaret kalmıştır.”
“Çok zaman geçmeden Avrupa’da bir fırtına kopacak, bu müthiş kasırga, dünyanın her tarafına yayılacak ve insanlık genel bir savaş felaketinin bütün kötülükleri ile bir kere daha karşılaşacak! Bu kanlı, tehlikeli durumda tarafsız kalmak, savaşa katılmamak ve devlet gemisini bu fırtına ortasında hiçbir engele çarptırmadan yöneterek savaş dışında ve barış içinde yaşamaya çabalamak, bizim için hayati önem taşımaktadır.”
Atatürk’ün bu sözleri Türkiye’nin dış politikada takip ettiği;
I. Barışçılık
II. Tarafsızlık
III. Çok yönlülük