6. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite: Zararlı Alışkanlıklar - Zararlı alışkanlıklara Başlama Sebebleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İnsan yaşamında iniş ve çıkışlar olabilir. Bazen hayatta karşılaşılan sıkıntılar ve onlarla baş edememek, kişide içinde bulunduğu durumdan uzaklaşma ve unutma isteği uyandırır. Kişi yaşadığı acıyı unutmak ister, zihni uyuşturmakla bu sorundan uzaklaşacağını zanneder. Bu çöküntü hâlinde kişi zararlı alışkanlıklara başlayabilir. Zararlı alışkanlıklara başlayan kişi, karar verme yetisini kaybeder. Bu alışkanlıklar, insanın gerçeği algılamasını ve gerçekle yüzleşmesini engeller.
Zararlı alışkanlıklar ve kumara başlamada birçok etken vardır. İnsan bu konularda çok dikkatli olmalıdır.
“Sarhoşluk veren her içki haramdır.”
(Hadis-i şerif)
“Çoğu, sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.”
(Hadis-i şerif)
“Kumara hiç bulaşma çünkü devamı gelir!”
İnsanın kötü alışkanlıklara düşmesinin bir sebebi de çözümsüz zannedilen sorunlar ve karşılaşılan sıkıntılardır. Onlarla baş edememek kişide içinde bulunduğu durumdan uzaklaşma isteği uyandırır. Kişi yaşadığı acıyı unutmak ister, zihni uyuşturmakla da sorundan uzaklaşacağını zanneder. Hâlbuki -----
“Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?”
(Mâide suresi, 91. ayet.)
Bazı insanlar sigaranın tadına bakmak ve o durumu yaşamak ister. “Bir kere denemekle bir şey olmaz.” diyerek başlarlar fakat kendilerini bundan alıkoyamazlar. “Nasıl olsa bırakırım.” diye devam ederlerken bırakamazlar ve gitgide dönüşü mümkün olmayan bir bağımlılığa doğru ilerlerler. Sonraki aşamada ise “Bırakacağım.” diyerek çıkılması güç bir döngüye girerler.
“Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksızlıkla değil, karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin. Ve kendinizi mahvetmeyin...”
(Nisâ suresi, 29. ayet.)